mięso po chińsku w sosie słodko-kwaśnym

smak prawdziwej chińskiej kuchni w Twoim domu! Okazuje się, że jedno z najpopularniejszych chińskich potraw jest bardzo łatwe i szybkie do samodzielnego przygotowania. Sekret jego smaku tkwi w sosie, który zawiera ocet, cukier i sos sojowy. Zaskocz siebie i swoich bliskich egzotycznym daniem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 36 % 13 g
197 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do gotowania mięsa. Zamiast świeżego imbiru mam proszek. Wziąłem skrobię kukurydzianą, potrzebuję jej dwa razy więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz. Pokrój go w paski na małe kawałki. Odetnij nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej łyżkę sosu sojowego do mięsa i odstaw na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w długie, cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę na mniej więcej te same paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czosnek na talerze, ostrą paprykę na pierścienie. Jeśli używasz świeżego imbiru, obierz go i posiekaj, podobnie jak czosnek. Krojenie czosnku i imbiru to kwestia gustu. Jeśli je kochasz, zetrzyj je lub drobno posiekaj, a następnie pozostaną w mięsie. Jeśli jesteś przeciwny aktywnemu smakowi tych produktów, pokrój grubo, a następnie usuń je z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet i połowę skrobi. Dodaj wodę. Wsypałam też proszek imbirowy. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałą skrobię do mięsa, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej kilka łyżek oleju roślinnego. Niech się rozgrzeje. Dodaj marchewki i smaż je na dużym ogniu przez półtorej minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ostrą i słodką paprykę. Smaż przez kolejne półtorej minuty. Następnie usuń warzywa z patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kolejną łyżkę oleju na patelnię. Wrzuć czosnek i imbir, jeśli jest świeży. Smaż je przez 20-30 sekund. Usunąłem czosnek, mam dość jego smaku, możesz go zostawić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wrzuć mięso na patelnię. Na dużym ogniu smaż przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj warzywa do mięsa. Zmniejsz ogień. Smaż je razem przez kilka minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sos na patelnię, mieszając go wcześniej, aby skrobia unosiła się z dna.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj mięso z sosem. Trzymaj mięso w ogniu jeszcze przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć i zagotować. Mięso jest gotowe!

mięso według tego przepisu jest bardzo pikantne, aromatyczne, o bogatym smaku. Jako dodatek dobrze nadaje się do niego ryż lub makaron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal / 100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy