skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do gotowania mięsa. Zamiast świeżego imbiru mam proszek. Wziąłem skrobię kukurydzianą, potrzebuję jej dwa razy więcej.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz. Pokrój go w paski na małe kawałki. Odetnij nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Wlej łyżkę sosu sojowego do mięsa i odstaw na chwilę.
Krok 4:
Pokrój marchewki w długie, cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój paprykę na mniej więcej te same paski.
Krok 6:
Pokrój czosnek na talerze, ostrą paprykę na pierścienie. Jeśli używasz świeżego imbiru, obierz go i posiekaj, podobnie jak czosnek. Krojenie czosnku i imbiru to kwestia gustu. Jeśli je kochasz, zetrzyj je lub drobno posiekaj, a następnie pozostaną w mięsie. Jeśli jesteś przeciwny aktywnemu smakowi tych produktów, pokrój grubo, a następnie usuń je z patelni.
Krok 7:
Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, cukier, ocet i połowę skrobi. Dodaj wodę. Wsypałam też proszek imbirowy. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej pozostałą skrobię do mięsa, wymieszaj.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, wlej do niej kilka łyżek oleju roślinnego. Niech się rozgrzeje. Dodaj marchewki i smaż je na dużym ogniu przez półtorej minuty.
Krok 10:
Dodaj ostrą i słodką paprykę. Smaż przez kolejne półtorej minuty. Następnie usuń warzywa z patelni.
Krok 11:
Wlej kolejną łyżkę oleju na patelnię. Wrzuć czosnek i imbir, jeśli jest świeży. Smaż je przez 20-30 sekund. Usunąłem czosnek, mam dość jego smaku, możesz go zostawić.
Krok 12:
Wrzuć mięso na patelnię. Na dużym ogniu smaż przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Krok 13:
Dodaj warzywa do mięsa. Zmniejsz ogień. Smaż je razem przez kilka minut.
Krok 14:
Wlej sos na patelnię, mieszając go wcześniej, aby skrobia unosiła się z dna.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj mięso z sosem. Trzymaj mięso w ogniu jeszcze przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć i zagotować. Mięso jest gotowe!
mięso według tego przepisu jest bardzo pikantne, aromatyczne, o bogatym smaku. Jako dodatek dobrze nadaje się do niego ryż lub makaron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal / 100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g