skład / składniki
metoda gotowania
1. Myję wątrobę pod bieżącą wodą, uwalniamy ją z filmów i żył. Nie jest to trudne za pomocą ostrego noża. Ponownie umyj przygotowaną wątrobę, delikatnie osusz ręcznikami papierowymi.
2. Pokrój wątrobę na kawałki. Kawałki nie powinny być zbyt małe, lepiej, jeśli są średniej wielkości, jak zwykle kroi się mięso na szaszłyki.
3. Włóż wątrobę do głębokiej miski, posyp przyprawami do grilla. Sól do smaku. Tutaj musisz najpierw zwrócić uwagę na skład przypraw, jeśli wskazana jest tam sól, nie musisz dodatkowo solić.
4. Wlej wątrobę z przyprawami majonezem, dokładnie wymieszaj. Lepiej zrobić to rękami, aby jak najdokładniej rozprowadzić marynatę na każdym kawałku.
5. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na dwie godziny. W tym czasie każdy kawałek jest dokładnie nasycony aromatami i smakami przypraw, staje się miękki i delikatny.
6. Po określonym czasie nawlecz wątrobę na szaszłyki i wyślij do grilla. Smażyć szaszłyki na rozżarzonych węglach, nie dopuścić do pojawienia się ognia. Podczas smażenia stale przekręcamy szaszłyki, aby kawałki smażyły się równomiernie.
7. Wątroba jest smażona znacznie szybciej niż mięso, wystarczy 5-10 minut. Nie trzeba dłużej smażyć, aby Kebab pozostał soczysty i miękki.
podawaj na stole z musztardą, keczupem lub innym sosem do smaku. Doskonale szaszłyk z wątroby łączy się również ze świeżymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g