szaszłyki z wątroby wołowej na grillu

wybierasz się na łono natury? Przygotuj niezwykły Kebab! Szaszłyki z wątroby na grillu to niezwykłe rozwiązanie na piknik. Taki kebab można podawać dzieciom. Wątroba jest smażona bardzo szybko, tutaj bardzo ważne jest, aby jej nie wysuszyć. Węgle powinny być dobrze rozgrzane do czerwoności, ale bez ognia. Podczas smażenia szaszłyki muszą być stale obracane, aby wątroba była równomiernie smażona. Najprostszą marynatą jest majonez. Oczywiście nie można obejść się bez przypraw. Odpowiednia jest zwykła przyprawa do grilla. Do smaku możesz dodać dodatkową paprykę, jeśli lubisz ostrzejszy i bardziej pikantny smak.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 16 % 5 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

1. Myję wątrobę pod bieżącą wodą, uwalniamy ją z filmów i żył. Nie jest to trudne za pomocą ostrego noża. Ponownie umyj przygotowaną wątrobę, delikatnie osusz ręcznikami papierowymi.

2. Pokrój wątrobę na kawałki. Kawałki nie powinny być zbyt małe, lepiej, jeśli są średniej wielkości, jak zwykle kroi się mięso na szaszłyki.

3. Włóż wątrobę do głębokiej miski, posyp przyprawami do grilla. Sól do smaku. Tutaj musisz najpierw zwrócić uwagę na skład przypraw, jeśli wskazana jest tam sól, nie musisz dodatkowo solić.

4. Wlej wątrobę z przyprawami majonezem, dokładnie wymieszaj. Lepiej zrobić to rękami, aby jak najdokładniej rozprowadzić marynatę na każdym kawałku.

5. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na dwie godziny. W tym czasie każdy kawałek jest dokładnie nasycony aromatami i smakami przypraw, staje się miękki i delikatny.

6. Po określonym czasie nawlecz wątrobę na szaszłyki i wyślij do grilla. Smażyć szaszłyki na rozżarzonych węglach, nie dopuścić do pojawienia się ognia. Podczas smażenia stale przekręcamy szaszłyki, aby kawałki smażyły się równomiernie.

7. Wątroba jest smażona znacznie szybciej niż mięso, wystarczy 5-10 minut. Nie trzeba dłużej smażyć, aby Kebab pozostał soczysty i miękki.

podawaj na stole z musztardą, keczupem lub innym sosem do smaku. Doskonale szaszłyk z wątroby łączy się również ze świeżymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy