Chude tortille na patelni

Luksusowe chude tortille na każdy dzień! Takie ciasta to dobra alternatywa dla chleba na przytulne domowe posiłki! Ogólnie rzecz biorąc, przygotowują się dość prosto i krótko. Możesz podawać ciasta z pierwszymi, drugimi daniami, a także ciasta dobrze komponują się z różnymi pastami, pasztetami.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 74 % 48 g
296 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania chudych tortilli na patelni. Będziesz potrzebował: mąki pszennej, wody, oleju roślinnego, a także soli i mielonego czarnego pieprzu. Wskazane jest przyjmowanie oleju roślinnego bez wyraźnego aromatu, idealną opcją jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Podgrzej wodę do 80-90 stopni, dodaj sól do wody, wymieszaj, aby wszystkie kryształy soli się rozpuściły. Stopniowo dodawaj mąkę do słonej wody. Woda może wymagać trochę więcej. Skoncentruj się na stanie testu. Dodaj olej roślinny i zastąp plastikowe ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj ciasto czystą torbą i pozostaw na 15-30 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto rękami. Poczujesz, że ciasto stanie się gładsze, a także będzie znacznie bardziej miękkie, giętkie. Podziel ciasto na kilka kawałków i zwiń je w kulki. Rozmiar kulek będzie zależał od pożądanego rozmiaru gotowych tortilli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń każdą kulkę w okrągłą warstwę. Za pomocą spodka lub talerza Wytnij koła nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Układaj koła ciasta pojedynczo na gorącym oleju i smaż, aż będą apetyczne zrumienione. Następnie odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Połóż gotowe ciasta na dużym naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Gdy wszystkie ciasta zostaną usmażone, przykryj je odwróconą miską, aby nie wyschły, a także zmiękły od własnego ciepła i wilgoci.

podczas wyrabiania ciasta i dodawania wody uważaj! Nie spalaj rąk gorącą wodą, najlepiej najpierw zagnieść ciasto łyżką stołową, a następnie zacząć ugniatać rękami.
tortille są pyszne, gdy są świeżo ugotowane, tylko z patelni lub jeszcze ciepłe. Dlatego lepiej gotować je w małych porcjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy