skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania chudych tortilli na patelni. Będziesz potrzebował: mąki pszennej, wody, oleju roślinnego, a także soli i mielonego czarnego pieprzu. Wskazane jest przyjmowanie oleju roślinnego bez wyraźnego aromatu, idealną opcją jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Podgrzej wodę do 80-90 stopni, dodaj sól do wody, wymieszaj, aby wszystkie kryształy soli się rozpuściły. Stopniowo dodawaj mąkę do słonej wody. Woda może wymagać trochę więcej. Skoncentruj się na stanie testu. Dodaj olej roślinny i zastąp plastikowe ciasto.
Krok 3:
Przykryj ciasto czystą torbą i pozostaw na 15-30 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto rękami. Poczujesz, że ciasto stanie się gładsze, a także będzie znacznie bardziej miękkie, giętkie. Podziel ciasto na kilka kawałków i zwiń je w kulki. Rozmiar kulek będzie zależał od pożądanego rozmiaru gotowych tortilli.
Krok 4:
Zwiń każdą kulkę w okrągłą warstwę. Za pomocą spodka lub talerza Wytnij koła nożem.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Układaj koła ciasta pojedynczo na gorącym oleju i smaż, aż będą apetyczne zrumienione. Następnie odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Połóż gotowe ciasta na dużym naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Gdy wszystkie ciasta zostaną usmażone, przykryj je odwróconą miską, aby nie wyschły, a także zmiękły od własnego ciepła i wilgoci.
podczas wyrabiania ciasta i dodawania wody uważaj! Nie spalaj rąk gorącą wodą, najlepiej najpierw zagnieść ciasto łyżką stołową, a następnie zacząć ugniatać rękami.
tortille są pyszne, gdy są świeżo ugotowane, tylko z patelni lub jeszcze ciepłe. Dlatego lepiej gotować je w małych porcjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g