kurczak kalafiorowy w piekarniku

pyszny kalafior z kurczakiem na obiad. Zdrowy kalafior i dietetyczny filet z kurczaka połączyły się w łatwe danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pieczona razem kapusta i mięso będą podstawą pysznego i zdrowego obiadu dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka kalafiorowego w piekarniku? Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania kalafiora z kurczakiem. Biorę świeżą kapustę (mam ją małą), ale można ją również zamrozić, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać. Biorę śmietanę 10%, mój ser & quot; parmezan & quot; i & quot; rosyjski & quot; równo, możesz wziąć każdy. Czosnek do smaku, można go dodać. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz świeży kalafior, odetnij górne liście. Użyj noża, aby odciąć wszystkie kwiatostany. Należy je zdemontować lub pokroić na małe kawałki. Nie używam pnia do gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż rozmontowane kwiatostany kapusty do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty, w zależności od wielkości samych kawałków. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka, aby cały płyn był szklany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osusz umyty filet z kurczaka i pokrój na dowolne kawałki. Podsmaż lekko pokrojonego kurczaka z każdej strony. Dodaj trochę kurczaka, na tym etapie dodałem trochę suchych przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz rozgrzać do 180 stopni piekarnik. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj pergaminem. Ugotowane kawałki kalafiora ułożyć równomiernie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż smażone kawałki fileta z kurczaka równomiernie na kapuście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować sos, wymieszaj jajka, śmietanę, dodaj posiekane ząbki czosnku, część startego sera, sól i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej kapustę z kurczakiem sosem jajeczno-śmietanowym, posyp pozostałym startym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut lub do złotego koloru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczony jarmuż z filetem z kurczaka podawaj na gorąco. To niezależne danie, smaczne i zdrowe. Taka zapiekanka może być oferowana na obiad dla całej rodziny, w tym dzieci. Oprócz takiej kolacji możesz zaoferować dania z ziemniaków lub ryżu, a także sałatkę.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy