skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka kalafiorowego w piekarniku? Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania kalafiora z kurczakiem. Biorę świeżą kapustę (mam ją małą), ale można ją również zamrozić, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać. Biorę śmietanę 10%, mój ser & quot; parmezan & quot; i & quot; rosyjski & quot; równo, możesz wziąć każdy. Czosnek do smaku, można go dodać. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Opłucz świeży kalafior, odetnij górne liście. Użyj noża, aby odciąć wszystkie kwiatostany. Należy je zdemontować lub pokroić na małe kawałki. Nie używam pnia do gotowania.
Krok 3:
Włóż rozmontowane kwiatostany kapusty do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty, w zależności od wielkości samych kawałków. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka, aby cały płyn był szklany.
Krok 4:
Osusz umyty filet z kurczaka i pokrój na dowolne kawałki. Podsmaż lekko pokrojonego kurczaka z każdej strony. Dodaj trochę kurczaka, na tym etapie dodałem trochę suchych przypraw.
Krok 5:
Włącz rozgrzać do 180 stopni piekarnik. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj pergaminem. Ugotowane kawałki kalafiora ułożyć równomiernie.
Krok 6:
Ułóż smażone kawałki fileta z kurczaka równomiernie na kapuście.
Krok 7:
Aby przygotować sos, wymieszaj jajka, śmietanę, dodaj posiekane ząbki czosnku, część startego sera, sól i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Polej kapustę z kurczakiem sosem jajeczno-śmietanowym, posyp pozostałym startym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut lub do złotego koloru.
Krok 9:
Pieczony jarmuż z filetem z kurczaka podawaj na gorąco. To niezależne danie, smaczne i zdrowe. Taka zapiekanka może być oferowana na obiad dla całej rodziny, w tym dzieci. Oprócz takiej kolacji możesz zaoferować dania z ziemniaków lub ryżu, a także sałatkę.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g