skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na cheburek, potrzebujemy: mąki; czysta woda pitna; jajko i sól.
Krok 2:
Rozbij jajko do głębokiej miski. Dodaj sól. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 3:
Wlej wodę i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj do jajek.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Ugniataj przez co najmniej 7 minut, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Pozostaw ciasto na 10 minut.
Krok 6:
Farsz. Do nadzienia w chuburek potrzebujemy sera. Może to być dowolny twardy ser (Rosyjski, Holenderski, Maasdam, a do pizzy można również użyć mozzarelli bez smaku).
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Podziel ciasto na 6 identycznych kawałków. Rzuć kulki z każdego kawałka.
Krok 9:
Zwiń każdą kulkę w niezbyt cienki owal. W takim przypadku należy upewnić się, że stół i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką, w przeciwnym razie ciasto może się rozerwać.
Krok 10:
Połóż nadzienie serowe na dolnej połowie ciasta, odchodząc od krawędzi 1 cm.
Krok 11:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasta, tworząc półkole. Przymocuj krawędzie cheburek widelcem. Rozmiar chebureka nie powinien być większy niż średnica patelni, na której będzie smażony. Mój pierwszy cheburek był duży, więc krawędzie lekko się wygięły. Ale rozwałkowałem mniejsze następne czebureki.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż na nim czebureki z obu stron na złoty kolor.
Krok 13:
Połóż gotowe chebureki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu i natychmiast podawaj, gdy są gorące. Smacznego!
najważniejsze jest tutaj prawidłowe przygotowanie ciasta. Po raz pierwszy podczas ugniatania mocno przylega do dłoni. I tutaj ważne jest, aby oprzeć się pokusie dodania większej ilości mąki, aby pozbyć się lepkości. Musisz dalej ugniatać. A jeśli dodasz mąkę, to po trochu. Jeszcze lepiej, po prostu zanurz dłonie w misce z mąką i dalej ugniataj ciasto.
ponieważ w cheburek ciasto powinno być miękkie. Jeśli przesadzisz z mąką, ciasto stanie się ciasne i stwardnieje podczas smażenia.
jeśli możliwe jest użycie urządzeń kuchennych do ugniatania, na przykład maszyny kuchennej z dyszą "hakową", lepiej z niej skorzystać. Dobrze zagnieść ciasto i być może nie trzeba uciekać się do dodatkowej mąki. Ugniataj w samochodzie również przez około 7 minut.
A do nadzienia możesz dodać posiekane warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g