skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzanki czosnkowe na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do grzanek możesz użyć dowolnego chleba. Spróbuj grzanek z dwóch rodzajów chleba. Każdy jest pyszny na swój sposób. Najlepiej wziąć chleb leżący 1-2 dni. Świeży chleb bardzo się kruszy podczas krojenia, co psuje wygląd grzanek. Weź ilość czosnku według własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i przepuść przez prasę. Dodaj olej roślinny do czosnku i wymieszaj. Pozostaw powstałą zawiesinę na 10 minut. W tym czasie olej wypełni się smakiem i aromatem czosnku. Olej można lekko posolić.
Krok 3:
Pokrój chleb na kawałki. Mogą mieć dowolny kształt-kwadratowy, trójkątny, prostokątny lub po prostu duże bloki.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię z szerokim, płaskim dnem, aż będzie gorąca i polej ją olejem czosnkowym. Rozłóż pokrojony chleb i smaż go na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Na małym ogniu chleb jest nie tylko smażony, ale także suszony, zamieniając się w grzanki.
Krok 5:
Możesz zostawić grzanki na chłodzącej patelni, aby stały się grzankami. Jeśli smak czosnku nie wystarczy, możesz natrzeć grzanki obranym ząbkiem czosnku.
Krok 6:
Gotowe grzanki wlać do miski i posypać według własnego uznania solą, przyprawami i posiekanym koperkiem. Jako przyprawę możesz użyć dowolnych suszonych ziół. Skoncentruj się na swoim guście. Pyszne i aromatyczne grzanki czosnkowe są gotowe! Miłego poczęstunku!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g