grzanki czosnkowe na patelni

najłatwiejsza i najpopularniejsza przekąska na przyjazne spotkania! Grzanki czosnkowe na patelni są bardzo proste do przygotowania. Mogą być używane nie tylko jako przystawka - można je uzupełnić dowolną zupą lub sałatką. Są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż sklepowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 53 % 35 g
390 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzanki czosnkowe na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do grzanek możesz użyć dowolnego chleba. Spróbuj grzanek z dwóch rodzajów chleba. Każdy jest pyszny na swój sposób. Najlepiej wziąć chleb leżący 1-2 dni. Świeży chleb bardzo się kruszy podczas krojenia, co psuje wygląd grzanek. Weź ilość czosnku według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kilka ząbków czosnku, spłucz i przepuść przez prasę. Dodaj olej roślinny do czosnku i wymieszaj. Pozostaw powstałą zawiesinę na 10 minut. W tym czasie olej wypełni się smakiem i aromatem czosnku. Olej można lekko posolić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój chleb na kawałki. Mogą mieć dowolny kształt-kwadratowy, trójkątny, prostokątny lub po prostu duże bloki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z szerokim, płaskim dnem, aż będzie gorąca i polej ją olejem czosnkowym. Rozłóż pokrojony chleb i smaż go na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Na małym ogniu chleb jest nie tylko smażony, ale także suszony, zamieniając się w grzanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz zostawić grzanki na chłodzącej patelni, aby stały się grzankami. Jeśli smak czosnku nie wystarczy, możesz natrzeć grzanki obranym ząbkiem czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe grzanki wlać do miski i posypać według własnego uznania solą, przyprawami i posiekanym koperkiem. Jako przyprawę możesz użyć dowolnych suszonych ziół. Skoncentruj się na swoim guście. Pyszne i aromatyczne grzanki czosnkowe są gotowe! Miłego poczęstunku!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy