młode ziemniaki na patelni w całości ze skórki

najsmaczniejsze, przepyszne, szybkie i proste! Młode ziemniaki na patelni w całej skórce, smażone w dużej ilości oleju, nabierają bardzo pięknej, rumianej i chrupiącej skórki. Jednocześnie pozostaje miękki w środku i cudownie pachnie czosnkiem i ziołami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć młode ziemniaki na patelni w całej skórce? Przygotuj jedzenie. Wybierz mniejsze ziemniaki, z bulwami tej samej wielkości, aby wszystkie były równomiernie usmażone. Z zieleni radzę wziąć koperek, najlepiej nadaje się do tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz ziemniaki w wodzie, uważając, aby nie oderwać delikatnej skóry. Dokładnie osusz bulwy, w przeciwnym razie woda w kontakcie z gorącym olejem będzie strzelać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na szerokiej, głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Włóż do niego przygotowane ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż ziemniaki na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając bulwy, aby równomiernie się zarumieniły. Jeśli podczas smażenia olej będzie mocno strzelał, przykryj patelnię pokrywką lub specjalną siatką rozpryskową. Czas gotowania zależy od wielkości i odmiany ziemniaków, od około 20 minut do pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec posolić i pieprzyć ziemniaki. Dodaj czosnek. Smaż ziemniaki z czosnkiem razem, mieszając, 1-2 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gorące ziemniaki na talerzach i posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

jeśli bulwy są duże, można je wstępnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut od wrzenia. Następnie spuść wodę, osusz ziemniaki, a następnie gotuj, jak w przepisie.
jeśli usmażyłeś ziemniaki, ale nie usmażyłeś, i zrozumiałeś to już na etapie, gdy wyjąłeś bulwy z patelni i spróbowałeś, możesz je ponownie odesłać na patelnię lub doprowadzić do gotowości w kuchence mikrofalowej.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy