cukinia w plasterkach na patelni

najłatwiejszy i najszybszy, w pośpiechu, dla całej rodziny! Cukinia smażona w kręgach na patelni jest prawdopodobnie najłatwiejszym sposobem ich przygotowania. Cukinia jest soczysta i pyszna. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek i dodatek do innych potraw.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 35 % 9 g
180 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię w plasterkach na patelni? Przygotuj jedzenie. Do takiego dania najlepiej nadaje się bardzo młoda cukinia o cienkiej skórce. Duże i stare owoce okażą się twarde, lepiej używać ich do innych przepisów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz cukinię. Ponieważ cukinia jest bardzo młoda, nie trzeba jej ciąć skóry i usuwać nasion. Pokrój go w kółka o szerokości 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić koła po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzuć kółka w mąkę, strząśnij nadmiar, aby się nie palił i nie zepsuł wyglądu gotowego dania. Łatwiej jest Przygotować puste cukinie na raz, układając je w stosy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej tyle oleju roślinnego, aby dno było całkowicie ukryte cienką warstwą. Ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącym olejem, włóż na patelnię krążki cukinii. Smaż je z każdej strony, aż będą lekko złote. Pomiędzy kubkami cukinii pozostaw miejsce, aby szybko i równomiernie się usmażyły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe plastry natychmiast wyjmij na talerz do serwowania. Gdy są gorące, posyp je drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Osobno podawaj sos śmietanowy: do śmietany dodaj również posiekany czosnek z koperkiem, sól do smaku i wymieszaj. Podobnie usmaż następną porcję cukinii, pamiętaj, aby wlać olej na patelnię, ponieważ cukinia bardzo ją wchłania podczas smażenia.

cukinia jest idealna do tego dania lub musisz wziąć bardzo młodą cukinię z miękką skórką i delikatnym miąższem.

cukinia ma niewiele kalorii, co czyni to warzywo atrakcyjnym dla tych, którzy podążają za figurą. Należy pamiętać, że podczas smażenia na oleju wzrasta zawartość kalorii w naczyniu, ponieważ cukinia silnie wchłania olej.

i oczywiście cukinia, podobnie jak wiele innych produktów, podczas obróbki cieplnej tracą część swoich użytecznych właściwości.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy