skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć cukinię w plasterkach na patelni? Przygotuj jedzenie. Do takiego dania najlepiej nadaje się bardzo młoda cukinia o cienkiej skórce. Duże i stare owoce okażą się twarde, lepiej używać ich do innych przepisów.
Krok 2:
Umyj i osusz cukinię. Ponieważ cukinia jest bardzo młoda, nie trzeba jej ciąć skóry i usuwać nasion. Pokrój go w kółka o szerokości 1 cm.
Krok 3:
Posolić koła po obu stronach.
Krok 4:
Rzuć kółka w mąkę, strząśnij nadmiar, aby się nie palił i nie zepsuł wyglądu gotowego dania. Łatwiej jest Przygotować puste cukinie na raz, układając je w stosy.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej tyle oleju roślinnego, aby dno było całkowicie ukryte cienką warstwą. Ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącym olejem, włóż na patelnię krążki cukinii. Smaż je z każdej strony, aż będą lekko złote. Pomiędzy kubkami cukinii pozostaw miejsce, aby szybko i równomiernie się usmażyły.
Krok 6:
Gotowe plastry natychmiast wyjmij na talerz do serwowania. Gdy są gorące, posyp je drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Osobno podawaj sos śmietanowy: do śmietany dodaj również posiekany czosnek z koperkiem, sól do smaku i wymieszaj. Podobnie usmaż następną porcję cukinii, pamiętaj, aby wlać olej na patelnię, ponieważ cukinia bardzo ją wchłania podczas smażenia.
cukinia jest idealna do tego dania lub musisz wziąć bardzo młodą cukinię z miękką skórką i delikatnym miąższem.
cukinia ma niewiele kalorii, co czyni to warzywo atrakcyjnym dla tych, którzy podążają za figurą. Należy pamiętać, że podczas smażenia na oleju wzrasta zawartość kalorii w naczyniu, ponieważ cukinia silnie wchłania olej.
i oczywiście cukinia, podobnie jak wiele innych produktów, podczas obróbki cieplnej tracą część swoich użytecznych właściwości.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g