przekąska bukiet świąteczny
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
każdy pomidor jest cięty na łodygę, podkreślając cztery części.
ser kroimy na cienkie kawałki, dopasowując je do "płatków", zaokrąglamy krawędzie.
włóż "płatki" sera do naciętych części pomidora.
na środku pomidora wykonujemy kolejne 4 nacięcia między dużymi "płatkami", wkładamy do nich również ser.
pokrój szynkę na cienkie kawałki (balyk, kiełbasa), a następnie pokrój w paski. To będą pręciki.
w środku pomidora przebijamy otwory nożem i wkładamy do nich"pręciki". Pomiędzy nimi jest "tłuczek" z ogórka.
wycinamy również liście z ogórka.
powstałe kwiaty układamy na naczyniu, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym. Wokół układamy liście ogórków, między nimi - "pąki" ze skórki pomidora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g