klopsiki jak w przedszkolu z sosem

najsmaczniejsze, bardzo delikatne i apetyczne, na każdy dzień! Klopsiki z sosem smakują tak samo jak w przedszkolu. Są pachnące, miękkie, soczyste. Podawaj je z tłuczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem, dowolnym dodatkiem warzywnym według własnego gustu.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 33 % 10 g
176 kcal
IG: 18 / 55 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki jak w przedszkolu z sosem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli chcesz, możesz wziąć gotowe mięso mielone i nie przekręcać go samodzielnie, tak jak ja. Weź okrągły lub długi ryż, wybierz sam. Dobrze spłucz. Obierz i umyj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij garnek wodą. Przenieś ryż do garnka i umieść go na kuchence. Gotuj ryż do miękkości, soląc wodę. Mam dwie szklanki wody dodane do pół szklanki ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć ugotowany ryż do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć wieprzowinę przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Aby było wygodniej, pokrój cebulę na 4 części(nie zapomnij usunąć "tyłków").

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ugotowany ryż do mielonej wieprzowiny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij surowe jajko kurze do mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz. I dobrze wymieszaj mięso mielone łyżką, a następnie rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mokrymi rękami uformuj mielone mięso w okrągłe klopsiki. Wsyp 2-3 łyżki mąki pszennej do płaskiego talerza. Rozwałkuj każdy klopsik w mące ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smażyć klopsiki, ostrożnie obracając je na różne strony. Konieczne jest, aby pojawiła się na nich rumiana skorupa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To są te, które otrzymuję podczas smażenia. Pamiętaj, że klopsiki powinny zmieścić się na patelni wszystko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do sosu rozcieńczyć w głębokim talerzu koncentrat pomidorowy z wodą. Mam jedną szklankę wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej klopsiki sosem pomidorowym na patelni i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Określ dokładny czas na swoim piecu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Osobno w misce wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Wlej pół szklanki wody i mieszaj, aż będzie gładka. Aby smak sosu był przyjemniejszy, możesz wstępnie usmażyć mąkę na suchej patelni, aż lekko zmieni kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać mieszaninę śmietany z mąką do klopsików i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na tym etapie musisz osiągnąć pożądaną gęstość sosu. Moja rodzina uwielbia ją gorętszą, więc dodałem kolejne 0,5 szklanki wody.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie dodaj liść laurowy do naczynia, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i wyłącz ogień.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wezwij dzieci do stołu i spróbuj sam! Nasze klopsiki są gotowe jak w przedszkolu!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Każdy nadaje się do nich: ziemniaki, owsianka lub, jak w moim przypadku, makaron) smacznego!

smak tych klopsików jest znany każdemu! Kiedy moje dzieci po raz kolejny pochwaliły klopsiki z ogrodu, zacząłem szukać tego przepisu, aby odtworzyć go w domu) nie będę twierdził, że technologia jest przestrzegana 1 w 1, ale smak jest dokładnie z dzieciństwa, nie można go pomylić z niczym! Nawet dzieci zapytały: "Mamo, czy wziąłeś je w przedszkolu?"

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy