skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki jak w przedszkolu z sosem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli chcesz, możesz wziąć gotowe mięso mielone i nie przekręcać go samodzielnie, tak jak ja. Weź okrągły lub długi ryż, wybierz sam. Dobrze spłucz. Obierz i umyj cebulę.
Krok 2:
Napełnij garnek wodą. Przenieś ryż do garnka i umieść go na kuchence. Gotuj ryż do miękkości, soląc wodę. Mam dwie szklanki wody dodane do pół szklanki ryżu.
Krok 3:
Wrzuć ugotowany ryż do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
Przekręć wieprzowinę przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Aby było wygodniej, pokrój cebulę na 4 części(nie zapomnij usunąć "tyłków").
Krok 5:
Dodaj ugotowany ryż do mielonej wieprzowiny.
Krok 6:
Wbij surowe jajko kurze do mielonego mięsa.
Krok 7:
Sól.
Krok 8:
Pieprz. I dobrze wymieszaj mięso mielone łyżką, a następnie rękami.
Krok 9:
Mokrymi rękami uformuj mielone mięso w okrągłe klopsiki. Wsyp 2-3 łyżki mąki pszennej do płaskiego talerza. Rozwałkuj każdy klopsik w mące ze wszystkich stron.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smażyć klopsiki, ostrożnie obracając je na różne strony. Konieczne jest, aby pojawiła się na nich rumiana skorupa.
Krok 11:
To są te, które otrzymuję podczas smażenia. Pamiętaj, że klopsiki powinny zmieścić się na patelni wszystko.
Krok 12:
Do sosu rozcieńczyć w głębokim talerzu koncentrat pomidorowy z wodą. Mam jedną szklankę wody.
Krok 13:
Polej klopsiki sosem pomidorowym na patelni i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Określ dokładny czas na swoim piecu.
Krok 14:
Osobno w misce wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Wlej pół szklanki wody i mieszaj, aż będzie gładka. Aby smak sosu był przyjemniejszy, możesz wstępnie usmażyć mąkę na suchej patelni, aż lekko zmieni kolor.
Krok 15:
Wlać mieszaninę śmietany z mąką do klopsików i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na tym etapie musisz osiągnąć pożądaną gęstość sosu. Moja rodzina uwielbia ją gorętszą, więc dodałem kolejne 0,5 szklanki wody.
Krok 16:
Następnie dodaj liść laurowy do naczynia, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i wyłącz ogień.
Krok 17:
Wezwij dzieci do stołu i spróbuj sam! Nasze klopsiki są gotowe jak w przedszkolu!
Krok 18:
Każdy nadaje się do nich: ziemniaki, owsianka lub, jak w moim przypadku, makaron) smacznego!
smak tych klopsików jest znany każdemu! Kiedy moje dzieci po raz kolejny pochwaliły klopsiki z ogrodu, zacząłem szukać tego przepisu, aby odtworzyć go w domu) nie będę twierdził, że technologia jest przestrzegana 1 w 1, ale smak jest dokładnie z dzieciństwa, nie można go pomylić z niczym! Nawet dzieci zapytały: "Mamo, czy wziąłeś je w przedszkolu?"
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g