klopsiki w sosie śmietanowym

pyszne gorące mięso na lunch lub kolację! Klopsiki w sosie śmietanowym to świetne danie mięsne na lunch lub kolację dla całej rodziny, które można podawać z dowolnym dodatkiem: makaronem, puree ziemniaczanym lub owsianką. Klopsiki są przygotowywane dość prosto i szybko, a sos sprawia, że są szczególnie smaczne i aromatyczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 60 % 24 g
węglowodany 23 % 9 g
304 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Zacznijmy od klopsików. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso mielone do miski. Możesz użyć gotowego lub nakręcić go samodzielnie z dowolnego mięsa. Smaczniejsze jest oczywiście danie z mieszanego mięsa: wieprzowiny i wołowiny. Dodaj smażoną cebulę do miski z mięsem mielonym, ubij jajko kurze. Dodaj kilka łyżek bułki tartej, sól i czarny pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zagnieść masę, aby mięso mielone było jednorodne, a przyprawy równomiernie rozłożone na całej masie. Dokręć miskę z mięsem mielonym folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny, dzięki temu chłodzeniu mięso mielone stanie się bardziej plastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rękami zwilżonymi wodą uformuj małe kulki klopsików z mięsa mielonego, zwiń je w mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej łyżkę oleju roślinnego na patelnię i smaż klopsiki na średnim ogniu, aż będą złote ze wszystkich stron. Wyjmij klopsiki z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przejdźmy do robienia sosu śmietanowego. Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kilka łyżek mąki pszennej, smaż na złoty kolor. Wlej śmietanę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Ciągle mieszając mieszaninę, aby mąka nie zebrała się w grudki, zagotuj SOS.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść klopsiki na patelni w sosie. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką. Smaż klopsiki w sosie przez około 20 minut. Jeśli wydaje się, że sos jest mocno zagęszczony lub zagotowany, możesz wlać trochę wody. Wyłącz ogień. Klopsiki są gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz podawać je do stołu z dodatkami do woli, takimi jak tłuczone ziemniaki. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy