skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Zacznijmy od klopsików. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 2:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Włóż mięso mielone do miski. Możesz użyć gotowego lub nakręcić go samodzielnie z dowolnego mięsa. Smaczniejsze jest oczywiście danie z mieszanego mięsa: wieprzowiny i wołowiny. Dodaj smażoną cebulę do miski z mięsem mielonym, ubij jajko kurze. Dodaj kilka łyżek bułki tartej, sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść masę, aby mięso mielone było jednorodne, a przyprawy równomiernie rozłożone na całej masie. Dokręć miskę z mięsem mielonym folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny, dzięki temu chłodzeniu mięso mielone stanie się bardziej plastyczne.
Krok 5:
Rękami zwilżonymi wodą uformuj małe kulki klopsików z mięsa mielonego, zwiń je w mąkę.
Krok 6:
Wlej łyżkę oleju roślinnego na patelnię i smaż klopsiki na średnim ogniu, aż będą złote ze wszystkich stron. Wyjmij klopsiki z patelni.
Krok 7:
Przejdźmy do robienia sosu śmietanowego. Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go.
Krok 8:
Dodaj kilka łyżek mąki pszennej, smaż na złoty kolor. Wlej śmietanę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa. Ciągle mieszając mieszaninę, aby mąka nie zebrała się w grudki, zagotuj SOS.
Krok 9:
Umieść klopsiki na patelni w sosie. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką. Smaż klopsiki w sosie przez około 20 minut. Jeśli wydaje się, że sos jest mocno zagęszczony lub zagotowany, możesz wlać trochę wody. Wyłącz ogień. Klopsiki są gotowe.
Krok 10:
Możesz podawać je do stołu z dodatkami do woli, takimi jak tłuczone ziemniaki. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g