skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie grzanki z bochenka z jajkiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź biały chleb-bochenek, pszenica, tosty. Bardzo smaczne grzanki uzyskuje się z chleba maślanego, takiego jak ciasto wielkanocne lub słodkie bułeczki. W zależności od wybranego chleba dostosuj również ilość cukru. Czasami w ogóle go nie dodaję, ale posypuję gotowe grzanki cukrem pudrem.
Krok 2:
Dobrze umyj jajko. Wbij go do miski wystarczająco głębokiej, aby zmieścił się kawałek chleba. Dodaj cukier i trochę soli. Jest potrzebny do zrównoważenia smaku. Ubij jajko widelcem lub trzepaczką, aby cukier się rozpuścił. Następnie wlej mleko i ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Podaż mleka możesz zwiększyć, jeśli masz małe jajko.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Rozgrzej go przez kilka minut. Możesz również użyć masła, ale radzę dodać do niego trochę warzyw, wtedy masło nie spali się podczas smażenia. Zanurz kawałki chleba po obu stronach w mieszance jajeczno-mlecznej. Umieść je na patelni. Zrób mały ogień.
Krok 4:
Możesz nawet trochę trzymać chleb w nadzieniu, wtedy grzanki będą jeszcze bardziej miękkie. Zrób to tylko z wyprzedzeniem, aby olej się nie przegrzał.
Krok 5:
Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć grzanki na drugą stronę. Mam patelnię nieprzywierającą, więc nie było problemu z odwróceniem. Jeśli masz zwykły, dobrze rozgrzej na nim masło przed ułożeniem chleba, wtedy grzanki łatwo się przewrócą. Smaż je na złoty kolor i po drugiej stronie. Wyjmij gotowe grzanki na talerz i podawaj.
Krok 6:
Podczas serwowania możesz dodać do nich jagody, kawałki owoców i bitą śmietanę. Możesz posypać je proszkiem lub polać dżemem, ale wtedy nie wkładaj cukru do mieszanki mlecznej. Grzanki są szczególnie smaczne na ciepło. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g