Sałatka z boczniakami grzybowymi

lekki, świeży, apetyczny, bez majonezu! Sałatka z boczniakami może z powodzeniem uzupełnić prawie każdy posiłek! Sałatka jest lekka i soczysta, ale jednocześnie pożywna i sycąca! Sałatka z boczniakami jest przygotowywana w prosty i stosunkowo szybki sposób!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 25 % 3 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z boczniakami? Przygotuj jedzenie. Zamiast kapusty pekińskiej możesz użyć zwykłej białej kapusty, ale z sałatką pekińską okaże się bardziej delikatna. Odpowiednie są również różne sałatki główkowe, takie jak góra lodowa, a nie Liściaste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie średniej grubości. Na patelni na umiarkowanym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż posiekaną cebulę. Mieszając szpatułką, podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypłucz boczniaki. Nie moczyć mocno grzybów, wchłoną wodę i staną się wodniste. Lepiej wytrzyj je wilgotną gąbką. Odetnij gęstą część grzybów u podstawy, a same grzyby pokrój w paski średniej grubości. Dodaj pokrojone grzyby na patelnię do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając od czasu do czasu, smaż boczniaki z cebulą, aż grzyby będą miękkie. Cały uwolniony sok grzybowy powinien całkowicie odparować. Zdejmij gotowe grzyby z cebulą z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską i włóż do przestronnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeży ogórek, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, jeśli jest gorzki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ostudzone boczniaki smażone z cebulą do miski z sałatką. Podsmaż sezam na suchej patelni na złoty kolor, ostudź i dodaj do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę olejem roślinnym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wymieszaj. Sałatka z boczniakami jest gotowa do podania natychmiast po ugotowaniu. Możesz uzupełnić danie, podając posiekane zioła według własnego gustu. Smacznego!

zamiast zwykłego oleju roślinnego do przygotowania takiej sałatki można użyć mniej popularnych olejów roślinnych. Na przykład olej sezamowy, musztardowy, z pestek winogron. Idealną uniwersalną opcją jest wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Sałatka nabierze apetycznego aromatu i smaku, jeśli podczas smażenia grzybów na patelni dodasz szczyptę włoskich ziół lub przynajmniej oregano, tymianek.

Skórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie musi być cięta.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy