stek z łososia na patelni grillowej

ten przepis może ugotować dowolną czerwoną rybę. Ze steków z czerwonej ryby możesz przygotować pyszne dania, które zachwycą całą rodzinę. Ryby można piec w piekarniku z różnymi sosami i warzywami, gotować, dusić. Lub usmaż na patelni grillowej, używając tylko przypraw i oleju roślinnego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 95 % 81 g
węglowodany 2 % 2 g
791 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować steki z łososia na patelni grillowej, potrzebujemy: 600 g steków z łososia; 1 łyżka. oliwa z oliwek; 1 łyżeczka. mieszanka przypraw do ryb i czarny pieprz do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz steki z łososia i osusz papierowymi ręcznikami. Możesz użyć gotowych steków. Miałem cały kawałek fileta, który pokroiłem na steki. Najwygodniej jest pokroić steki na lekko zamrożoną rybę. Wtedy cięcie będzie bardziej równomierne. Posyp rybę przyprawami rybnymi po obu stronach. Popieprzyć. Pozostaw na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż steki i piecz na dużym ogniu przez około 4 minuty. Następnie odwróć rybę i piecz przez kolejne 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw steki na schłodzonej patelni pod przykryciem na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Steki są gotowe. Możesz podać do stołu. Smacznego!

wszyscy wiedzą, że czerwona ryba jest bardzo zdrowa i pożywna. Zawiera substancje, bez których pełne życie ludzkie jest niemożliwe: fosfor, tłuszcze i witaminy potrzebne organizmowi. Szczególnie ważne jest, aby dary rzek, mórz i oceanów były w diecie kobiet i dzieci.
aby nie przegapić wyboru świeżych ryb, musisz zwrócić uwagę na zapach, kolor i elastyczność.
steki powinny mieć świeży smak. Zbyt silny zapach z kwaskowatością lub nutami bagiennymi jest powodem do czujności. Nie mniej podejrzany jest brak charakterystycznego morskiego aromatu. Może to oznaczać, że ryby, których termin sprzedaży wygasł, były myte w wodzie z kwasem-sokiem z cytryny lub octem.
im mniej żywa jest ryba, tym bardziej prawdopodobne jest, że wyrosła w środowisku naturalnym lub przy minimalnym zastosowaniu chemii. Stek powinien być miękki Koralowy, bez nasyconych plam koloru, z cienkimi smugami tłuszczu na skórze. Teraz w sklepach można znaleźć steki z łososia i pstrąga, które są absolutnie identyczne w Kolorze. Mięso obu ryb ma kolor koralowy, więc można je odróżnić tylko na podstawie wzoru łusek i nie zawsze.
jeśli ryba jest świeża, należy ją dotknąć. Miąższ nie powinien być śliski i rozprzestrzeniać się na włókna pod lekkim naciskiem. Postępując zgodnie z tymi wskazówkami, możesz wybrać wysokiej jakości i świeże ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy