skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lasagne pita? Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Włóż masło do rondla z grubym dnem i umieść na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu roztop masło, ale nie pozwól mu się zagotować.
Krok 3:
Dodaj mąkę do masła, aktywnie je wymieszaj. Nie przestając mieszać, smaż mąkę przez minutę, aż pojawi się lekki orzechowy aromat.
Krok 4:
Wlej mleko cienkim strumieniem do rondla. I znowu przy ciągłym mieszaniu. Mąka powinna całkowicie rozproszyć się w mleku-rozpuścić się. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 5:
Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos należy natychmiast użyć lub przykryć folią tak, aby leżała na powierzchni. W przeciwnym razie SOS pokryje się pianką.
Krok 6:
Następnie przygotuj sos boloński. Przygotuj dla niego jedzenie. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego-wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka. Jako sos pomidorowy zawsze biorę pokruszony miąższ pomidorowy. Tradycyjne przyprawy do lasagne to zioła kuchni włoskiej.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Marchewki dobrze umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, wlej do niej olej. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 5 minut.
Krok 10:
Dodaj mięso mielone do warzyw, wymieszaj.
Krok 11:
Wlej sos pomidorowy, dodaj sól i przyprawy. Dusić SOS pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 12:
Pozostaje zebrać lasagne. Chleb pita będzie potrzebował cienkiego i świeżego. Ser to ten, który pasuje do pizzy, w kawałku.
Krok 13:
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Krok 14:
Weź formę lasagne. Połóż chleb pita na dnie, tak aby jego krawędzie zakryły boki formy. Rozłóż część sosu bolognese. Wygładź go równą warstwą.
Krok 15:
Połóż sos beszamelowy na mięsie, około trzech łyżek stołowych. Rozmaz go.
Krok 16:
Posyp wszystko cienką warstwą sera. Weź około jednej czwartej całkowitej ilości sera. Pokrój chleb pita na prostokąty, aby dopasować kształt. Przykryj pierwszą warstwę nadzienia arkuszem pita. I powtórz warstwy-mięso mielone, beszamel, ser. Znowu liść pita, mięso mielone, beszamel, ser. Moja forma ma rozmiar 23 * 18 cm, tyle produktów wystarczyło mi na trzy warstwy.
Krok 17:
Na koniec podwiń brzegi chleba pita, przykrywając nadzienie. Połóż kolejny arkusz chleba pita na wierzchu-okaże się bardzo schludny i nic nie wycieknie podczas pieczenia.
Krok 18:
Posyp lasagne resztkami mozzarelli.
Krok 19:
Udekoruj wierzch lasagne warzywami - ja użyłam rukoli, pietruszki, selera, cebuli, pomidorków koktajlowych, oliwek i sezamu. Pokaż swoją wyobraźnię.
Krok 20:
Włóż formę lasagne do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Ser na wierzchu powinien się stopić. Nie ma potrzeby trzymania go dłużej - nadzienie jest całkowicie gotowe. Podawaj gotową lasagne natychmiast na stole.
często gotuję lasagne, wiem, jak smakuje i mówię z pewnością-lasagne pita nie jest gorsza od zwykłej. Praktycznie nie zauważyłam różnicy. Bardzo smaczne!
teraz bardzo modnym tematem jest artystyczna Dekoracja potraw-pieczywa, zapiekanek, wspinaczek. Świetny pomysł na świąteczny stół-piękny i nie pobity!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal / 100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g