skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek wieprzowy w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest użyć schłodzonej wieprzowiny, stek z mrożonego mięsa może okazać się twardy. Najbardziej soczysty stek wyjdzie z szyi, wyjdzie bardziej suchy z karbonady lub szynki. Opłucz mięso i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Pokrój mięso na steki o grubości około dwóch centymetrów, zbyt cienkie steki okażą się suche. Mięso nakłuć widelcem, aby było dobrze nasycone marynatą i pozostawić na stole podczas gotowania marynaty.
Krok 3:
Jak zrobić marynatę? Do miski wlej oliwę z oliwek i sos sojowy, dodaj czerwony i czarny pieprz, sól do smaku. Wymieszaj mieszaninę. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa, czosnku,pikantnych ziół, musztardy, ale lepiej nie zagłuszać naturalnego naturalnego smaku mięsa.
Krok 4:
Przetrzyj marynatą steki wieprzowe i pozostaw na pół godziny do marynowania. Umieść je w formie wyłożonej folią, tak aby koniec folii mógł przykryć mięso na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz mięso pod folią przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od stopnia wysmażenia mięso chcesz uzyskać. Następnie zdejmij folię, pozwól stekowi zarumienić się na wierzchu. Jeśli z mięsa wydobywa się dużo soku, odcedź go z formy.
Krok 5:
Odwróć mięso i pozwól stekowi zrumienić się z drugiej strony. Wyłącz piekarnik. Ponownie przykryj mięso folią na wierzchu, ale nie szczelnie, i pozostaw w piekarniku na 10 minut, aby było bardziej soczyste. Następnie wyjmij steki z piekarnika.
Krok 6:
Podawaj danie do stołu, opcjonalnie z dodatkiem lub bez, ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i ziołami. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g