skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Do gotowania użyję szynki wieprzowej.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe w cienkie paski, mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso i smaż na złoty kolor.
Krok 5:
Następnie wlej trochę gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Mięso powinno stać się miękkie. Poczekaj, aż woda całkowicie się zagotuje.
Krok 6:
Włóż posiekaną cebulę na patelnię. Możesz dodać trochę oleju roślinnego. Wymieszaj i pozostaw pod pokrywką na kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna stać się miękka. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Aby uzyskać ostrość smaku, możesz dodać ostrą paprykę.
Krok 7:
W osobnej misce połącz sos pomidorowy z wodą i dodaj trochę mąki i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej powstały sos pomidorowy na patelnię i mieszając zagotuj. Podgrzej wszystko razem przez minutę i zdejmij z ognia. Po ugotowaniu sos pomidorowy stanie się grubszy. Dodaj świeżą natkę pietruszki na patelnię i wymieszaj. Pozostaw mięso pod przykryciem na 5-10 minut, aby się zaparzyło.
Krok 9:
Mięso w sosie pomidorowym jest bardzo smaczne i aromatyczne. W razie potrzeby możesz przygotować do niego dowolny dodatek. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g