mięso wieprzowe w sosie pomidorowym na patelni duszone

obfite, smaczne, na rodzinny codzienny stół! Mięso wieprzowe w sosie pomidorowym duszone na patelni zajmie ci bardzo mało czasu. Ponadto jest przygotowywany z najprostszych produktów. Sos pomidorowy nadaje mięsu przyjemną kwaskowatość. Okazuje się świeży i bardzo smaczny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 15 % 4 g
169 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Do gotowania użyję szynki wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe w cienkie paski, mniej więcej tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso i smaż na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej trochę gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Mięso powinno stać się miękkie. Poczekaj, aż woda całkowicie się zagotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż posiekaną cebulę na patelnię. Możesz dodać trochę oleju roślinnego. Wymieszaj i pozostaw pod pokrywką na kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna stać się miękka. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Aby uzyskać ostrość smaku, możesz dodać ostrą paprykę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce połącz sos pomidorowy z wodą i dodaj trochę mąki i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstały sos pomidorowy na patelnię i mieszając zagotuj. Podgrzej wszystko razem przez minutę i zdejmij z ognia. Po ugotowaniu sos pomidorowy stanie się grubszy. Dodaj świeżą natkę pietruszki na patelnię i wymieszaj. Pozostaw mięso pod przykryciem na 5-10 minut, aby się zaparzyło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso w sosie pomidorowym jest bardzo smaczne i aromatyczne. W razie potrzeby możesz przygotować do niego dowolny dodatek. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy