leniwa lasagne pita z mielonym mięsem w piekarniku

niesamowicie smaczne, jasne, soczyste, apetyczne, łatwe i proste! Leniwa lasagne pita z mięsem mielonym w piekarniku powinna spróbować przynajmniej raz. Kto wie, może porzucisz klasykę na jej korzyść - jest tak pyszna i łatwa do zrobienia!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 39 % 15 g
197 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwą lasagne pita z mielonym mięsem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć mięso mielone w gotowym sklepie lub zrobić własne z fileta z kurczaka. Możesz również użyć drobno posiekanego mięsa z kurczaka. Oprócz tych składników możesz dodać cebulę do mielonego mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda, lub wziąć włoską mozzarellę do pizzy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż mięso mielone i smaż, mieszając, 5 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Jeśli chcesz, aby mięso mielone było z cebulą, najpierw wyczyść je, drobno posiekaj i usmaż razem z mielonym kurczakiem na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone w procesie smażenia sól, pieprz, dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżym pomidorem, który należy obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dusić wszystko razem na patelni przez około 2-3 minuty dłużej i wyłączyć ogrzewanie. Nadzienie nie powinno być suche, z wystarczającą ilością sosu pomidorowego potrzebnego do namoczenia chleba pita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pita pokrój na kilka prostokątów. Dwa z nich powinny być większe niż naczynie do pieczenia, pozostałe powinny być nieco mniejsze niż forma.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia (mój rozmiar to 16 × 20 cm) ułóż dwa duże arkusze chleba pita, aby zrobić spód i boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż trochę nadzienia na chlebie pita i spłaszcz. Na wierzch lekko posyp tartym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mniejszy arkusz pita na mielonym mięsie, a także rozłóż na nim mielone mięso i ser. Tak więc, naprzemiennie warstwami chleba pita i nadzienia, uformuj lasagne, aż całe mięso mielone się skończy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ostatnią warstwę mielonego mięsa liściem pita i obficie posyp tartym serem. Umieść formę z lasagne w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 15-20 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko schłodzić gotową lasagne, pokroić na porcje i podawać na ciepło. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy