skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwą lasagne pita z mielonym mięsem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć mięso mielone w gotowym sklepie lub zrobić własne z fileta z kurczaka. Możesz również użyć drobno posiekanego mięsa z kurczaka. Oprócz tych składników możesz dodać cebulę do mielonego mięsa.
Krok 2:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda, lub wziąć włoską mozzarellę do pizzy.
Krok 3:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż mięso mielone i smaż, mieszając, 5 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Jeśli chcesz, aby mięso mielone było z cebulą, najpierw wyczyść je, drobno posiekaj i usmaż razem z mielonym kurczakiem na patelni.
Krok 4:
Mięso mielone w procesie smażenia sól, pieprz, dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżym pomidorem, który należy obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 5:
Dusić wszystko razem na patelni przez około 2-3 minuty dłużej i wyłączyć ogrzewanie. Nadzienie nie powinno być suche, z wystarczającą ilością sosu pomidorowego potrzebnego do namoczenia chleba pita.
Krok 6:
Pita pokrój na kilka prostokątów. Dwa z nich powinny być większe niż naczynie do pieczenia, pozostałe powinny być nieco mniejsze niż forma.
Krok 7:
W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia (mój rozmiar to 16 × 20 cm) ułóż dwa duże arkusze chleba pita, aby zrobić spód i boki.
Krok 8:
Połóż trochę nadzienia na chlebie pita i spłaszcz. Na wierzch lekko posyp tartym serem.
Krok 9:
Połóż mniejszy arkusz pita na mielonym mięsie, a także rozłóż na nim mielone mięso i ser. Tak więc, naprzemiennie warstwami chleba pita i nadzienia, uformuj lasagne, aż całe mięso mielone się skończy.
Krok 10:
Przykryj ostatnią warstwę mielonego mięsa liściem pita i obficie posyp tartym serem. Umieść formę z lasagne w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 15-20 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Lekko schłodzić gotową lasagne, pokroić na porcje i podawać na ciepło. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g