skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: kurczaka lub mięso. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina). Im bardziej soczyste mięso mielone, tym smaczniejsze będą zrazy.
Krok 2:
Umyj ziemniaki wstępnie w wodzie za pomocą szczotki. Pokrój każdą bulwę na 2-4 części w zależności od jej wielkości. Zagotuj wodę w rondlu o odpowiedniej wielkości, włóż przygotowane ziemniaki, zagotuj. Posolić ziemniaki, gotować na umiarkowanym ogniu do miękkości. Ważne jest, aby nie rozgotować ziemniaków. W przeciwnym razie straci część skrobi i wchłonie wodę. Wtedy ciasto ziemniaczane będzie bardziej wilgotne, a rzeźbienie zrazy nie będzie zbyt wygodne.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj nadzienie. Obierz cebulę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Podgrzej umiarkowane, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 5:
Połóż mięso mielone na patelni do cebuli. Podsmaż mięso mielone z cebulą, aktywnie mieszając. Ugniataj grudki mięsa, aby mięso mielone było bardziej jednorodne.
Krok 6:
Smaż mięso mielone, aż zmieni kolor. Pod koniec gotowania posolić mięso mielone, dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Gotuj jeszcze 1-2 minuty. Niech nadzienie ostygnie.
Krok 7:
Spuść całą wodę z gotowych ziemniaków. Rozgnieć gorące ziemniaki za pomocą młynka do ziemniaków na jednorodne tłuczone ziemniaki, ostudź.
Krok 8:
Aby puree ziemniaczane ostygły szybciej, możesz przenieść je do miski o odpowiedniej wielkości. Puree powinny być lekko ciepłe, a nie gorące, aby dodane jajko się nie zsiadło.
Krok 9:
Wbij jajko w tłuczone ziemniaki, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Daje miękkie, jednorodne ciasto ziemniaczane. Będzie trochę lepki, więc podczas formowania zraz posyp ręce mąką lub posmaruj olejem roślinnym.
Krok 12:
Jak zrobić zrazy? Z porcji ciasta uformuj cienkie ciasto, połóż je na posypanej mąką powierzchni. Na środku tortilli zrób wgłębienie.
Krok 13:
Wypełnij środek tortilli nadzieniem.
Krok 14:
Połącz krawędzie ciasta. Uformuj zrazy według rodzaju ciasta, nadając mu Podłużny kształt.
Krok 15:
Podobnie uformuj Pozostałe zrazy. Połóż zrazy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryłem spód folią, ale jest to opcjonalne.
Krok 16:
W małej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj zrazy ubitym jajkiem na wierzchu, aby po upieczeniu nabrały ładnego rumieńca.
Krok 18:
Piecz zrazy w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
Krok 19:
Podawaj zrazy ziemniaczane na gorąco jako samodzielne danie. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g