zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym w piekarniku

obfite, z ziemniaków, z soczystym nadzieniem mięsnym! Różowe i apetyczne zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym są pełnowartościowym gorącym, ulubionym zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Najsmaczniejsze, są od razu z piekarnika, z upałem, z upałem! Dlatego jeśli danie jest gotowe, nie wahaj się, szybko nakryj stół!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 41 % 12 g
168 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: kurczaka lub mięso. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina). Im bardziej soczyste mięso mielone, tym smaczniejsze będą zrazy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki wstępnie w wodzie za pomocą szczotki. Pokrój każdą bulwę na 2-4 części w zależności od jej wielkości. Zagotuj wodę w rondlu o odpowiedniej wielkości, włóż przygotowane ziemniaki, zagotuj. Posolić ziemniaki, gotować na umiarkowanym ogniu do miękkości. Ważne jest, aby nie rozgotować ziemniaków. W przeciwnym razie straci część skrobi i wchłonie wodę. Wtedy ciasto ziemniaczane będzie bardziej wilgotne, a rzeźbienie zrazy nie będzie zbyt wygodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj nadzienie. Obierz cebulę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Podgrzej umiarkowane, aby cebula się nie przypaliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż mięso mielone na patelni do cebuli. Podsmaż mięso mielone z cebulą, aktywnie mieszając. Ugniataj grudki mięsa, aby mięso mielone było bardziej jednorodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso mielone, aż zmieni kolor. Pod koniec gotowania posolić mięso mielone, dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Gotuj jeszcze 1-2 minuty. Niech nadzienie ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść całą wodę z gotowych ziemniaków. Rozgnieć gorące ziemniaki za pomocą młynka do ziemniaków na jednorodne tłuczone ziemniaki, ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby puree ziemniaczane ostygły szybciej, możesz przenieść je do miski o odpowiedniej wielkości. Puree powinny być lekko ciepłe, a nie gorące, aby dodane jajko się nie zsiadło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbij jajko w tłuczone ziemniaki, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Daje miękkie, jednorodne ciasto ziemniaczane. Będzie trochę lepki, więc podczas formowania zraz posyp ręce mąką lub posmaruj olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak zrobić zrazy? Z porcji ciasta uformuj cienkie ciasto, połóż je na posypanej mąką powierzchni. Na środku tortilli zrób wgłębienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij środek tortilli nadzieniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz krawędzie ciasta. Uformuj zrazy według rodzaju ciasta, nadając mu Podłużny kształt.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podobnie uformuj Pozostałe zrazy. Połóż zrazy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryłem spód folią, ale jest to opcjonalne.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W małej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj zrazy ubitym jajkiem na wierzchu, aby po upieczeniu nabrały ładnego rumieńca.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz zrazy w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj zrazy ziemniaczane na gorąco jako samodzielne danie. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy