skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Weź młodą cukinię, równą, z nienaruszoną skórką i bez oznak zepsucia. Jeśli cukinia nie spełnia tych wymagań, lepiej ją odrzucić. Cukinię umyć, osuszyć. Umyj i osusz również warzywa.
Krok 2:
Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plasterki. Można to zrobić ręcznie lub na specjalnej tarce Berner. Za jego pomocą plastry będą równe i tej samej grubości. Tylko bądź bardzo ostrożny, te tarki mają ostre ostrza.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej na średnim ogniu, aby cukinia nie przykleiła się do dna. Włóż plastry cukinii do gorącego oleju, aby leżały luźno. Smaż dosłownie przez 1-2 minuty z każdej strony. Nie smaż ich zbyt długo, staną się miękkie i pękną po skręceniu.
Krok 4:
Ułóż smażoną cukinię na arkuszach ręcznika papierowego,aby usunąć nadmiar oleju, który wchłonął. Ułóż je w jednej warstwie.
Krok 5:
W misce umieść miękki ser i posiekane warzywa (Mój to koperek). Do takich bułek nadaje się prawie każdy rodzaj miękkiego sera. Może to być "Sirtaki", "feta", a nawet sery pleśniowe. Zamiast kopru można umieścić pietruszkę, kolendrę lub estragon. Wszystko zależy od Twoich preferencji i gustu.
Krok 6:
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do miski z serem. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań, ponieważ ząbki czosnku mogą różnić się wielkością i stopniem ostrości.
Krok 7:
Dodaj majonez. Nie wkładaj całej ilości majonezu na raz, ponieważ ser jest inny i może potrzebować mniej lub więcej. Najważniejsze jest to, że nadzienie jest grube.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj i w razie potrzeby Posol nadzienie. Nie dodałem soli, wystarczyło mi z sera i majonezu.
Krok 9:
Weź jeden smażony plasterek cukinii i umieść łyżeczkę nadzienia na szerokiej krawędzi. Zwiń cukinię w bułkę od szerokiej krawędzi do wąskiej.
Krok 10:
Zrób wszystkie bułki w ten sposób.
Krok 11:
Umieść nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem na talerzu, uzupełnij ziołami, świeżymi warzywami i podawaj. Aby zapobiec rozkładaniu się rolek, można je przebić specjalnymi szaszłykami do kanapek lub po prostu wykałaczkami.
Krok 12:
Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g