nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem

pyszne, rozpływające się w ustach, szybkie i proste! Nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem będą doskonałą przekąską na każdą ucztę-zarówno na co dzień, jak i na wakacje. Gotowanie nie zajmie dużo czasu i wysiłku. A produkty można łatwo znaleźć w każdym sklepie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 70 % 26 g
węglowodany 11 % 4 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Weź młodą cukinię, równą, z nienaruszoną skórką i bez oznak zepsucia. Jeśli cukinia nie spełnia tych wymagań, lepiej ją odrzucić. Cukinię umyć, osuszyć. Umyj i osusz również warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plasterki. Można to zrobić ręcznie lub na specjalnej tarce Berner. Za jego pomocą plastry będą równe i tej samej grubości. Tylko bądź bardzo ostrożny, te tarki mają ostre ostrza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze podgrzej na średnim ogniu, aby cukinia nie przykleiła się do dna. Włóż plastry cukinii do gorącego oleju, aby leżały luźno. Smaż dosłownie przez 1-2 minuty z każdej strony. Nie smaż ich zbyt długo, staną się miękkie i pękną po skręceniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż smażoną cukinię na arkuszach ręcznika papierowego,aby usunąć nadmiar oleju, który wchłonął. Ułóż je w jednej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce umieść miękki ser i posiekane warzywa (Mój to koperek). Do takich bułek nadaje się prawie każdy rodzaj miękkiego sera. Może to być "Sirtaki", "feta", a nawet sery pleśniowe. Zamiast kopru można umieścić pietruszkę, kolendrę lub estragon. Wszystko zależy od Twoich preferencji i gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do miski z serem. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań, ponieważ ząbki czosnku mogą różnić się wielkością i stopniem ostrości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez. Nie wkładaj całej ilości majonezu na raz, ponieważ ser jest inny i może potrzebować mniej lub więcej. Najważniejsze jest to, że nadzienie jest grube.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj i w razie potrzeby Posol nadzienie. Nie dodałem soli, wystarczyło mi z sera i majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź jeden smażony plasterek cukinii i umieść łyżeczkę nadzienia na szerokiej krawędzi. Zwiń cukinię w bułkę od szerokiej krawędzi do wąskiej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób wszystkie bułki w ten sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść nadziewane bułki z cukinii z serem i czosnkiem na talerzu, uzupełnij ziołami, świeżymi warzywami i podawaj. Aby zapobiec rozkładaniu się rolek, można je przebić specjalnymi szaszłykami do kanapek lub po prostu wykałaczkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy