skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na serniki według listy. Jeśli powodem gotowania serników bez twarogu jest tylko brak twarogu pod ręką lub chęć użycia go do tego, a nie wskazania medyczne (nietolerancja laktozy), to nadal lepiej jest dodać kilka łyżek śmietany do składników, aby serniki okazały się bardziej miękkie i delikatne w smaku.
Krok 2:
Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Dodaj cukier i dodaj szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Jeśli istnieje chęć i możliwość, możesz dodać łyżkę miodu, aby poprawić smak, lub zastąpić go cukrem.
Krok 3:
Poluzuj je widelcem lub ubij ręczną trzepaczką, mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego.
Krok 4:
Dodaj pół łyżeczki sody i wlej sok z cytryny. Dzięki temu serniki będą bardziej bujne i miękkie. Ponadto sok z cytryny zamaskuje specyficzny smak jaj kurzych. Ponadto, aby nadać wypiekom przyjemny aromat, możesz dodać szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Wlej semolinę do płynu.
Krok 5:
Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, aby semolina była całkowicie pokryta płynem i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała.
Krok 6:
Po określonym czasie masa powinna stać się gęsta, ponownie ją wymieszaj.
Krok 7:
Wlej semolinę na talerz lub czystą powierzchnię roboczą. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy małe serniki z ciasta z semoliny, zwijamy je w semolinę, nadajemy im kształt podkładek.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień, rozgrzej olej, rozłóż półfabrykaty serników na patelni.
Krok 9:
Smaż je na złoty kolor po obu stronach, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj je w ogniu przez około 15 minut, aby dobrze się upiekły w środku.
Krok 10:
Serniki są gotowe. Podajemy je do stołu ze śmietaną lub dżemem, dżemem i świeżymi jagodami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g