serniki na patelni bez twarogu

pyszne, obfite serniki z semoliny! Jest to dobra alternatywa dla klasycznych serników dla tych, którzy nie tolerują laktozy,nie mogą jeść produktów mlecznych i potraw z nich. Oczywiście serniki bez twarogu na kaszy manny są bardziej suche i twarde, ale smakują trochę jak oryginalne danie
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 36 % 22 g
węglowodany 52 % 32 g
330 kcal
IG: 0 / 56 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na serniki według listy. Jeśli powodem gotowania serników bez twarogu jest tylko brak twarogu pod ręką lub chęć użycia go do tego, a nie wskazania medyczne (nietolerancja laktozy), to nadal lepiej jest dodać kilka łyżek śmietany do składników, aby serniki okazały się bardziej miękkie i delikatne w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Dodaj cukier i dodaj szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Jeśli istnieje chęć i możliwość, możesz dodać łyżkę miodu, aby poprawić smak, lub zastąpić go cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Poluzuj je widelcem lub ubij ręczną trzepaczką, mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół łyżeczki sody i wlej sok z cytryny. Dzięki temu serniki będą bardziej bujne i miękkie. Ponadto sok z cytryny zamaskuje specyficzny smak jaj kurzych. Ponadto, aby nadać wypiekom przyjemny aromat, możesz dodać szczyptę waniliny lub cynamonu do smaku. Wlej semolinę do płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, aby semolina była całkowicie pokryta płynem i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie masa powinna stać się gęsta, ponownie ją wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej semolinę na talerz lub czystą powierzchnię roboczą. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy małe serniki z ciasta z semoliny, zwijamy je w semolinę, nadajemy im kształt podkładek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień, rozgrzej olej, rozłóż półfabrykaty serników na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż je na złoty kolor po obu stronach, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj je w ogniu przez około 15 minut, aby dobrze się upiekły w środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Serniki są gotowe. Podajemy je do stołu ze śmietaną lub dżemem, dżemem i świeżymi jagodami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy