skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić brokuły z grzybami? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnych grzybów, od pieczarek sklepowych i boczniaków, kończąc na grzybach leśnych, ale nie o maślanej konsystencji. Lepiej nie brać masła i innych oleistych grzybów, ponieważ wydzielają dużo lepkiej cieczy. Brokuły są używane zarówno świeże, jak i mrożone. Opłucz świeżą kapustę, rozłóż na kwiatostanach i gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 2 minuty.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz ją i pokrój na pół. Używaj tylko połowy żarówki, jeśli jest duża. Pokrój cebulę w półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego posiekaną cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zarumieni, bez zbytniego smażenia. Plasterki cebuli powinny być miękkie.
Krok 3:
Opłucz grzyby (boczniaki) z kurzu i brudu, odetnij nogi i pokrój każdy grzyb w kostkę. Dodaj je na patelnię do smażonej cebuli. Następnie grzyby z cebulą przez około 5-7 minut na małym ogniu. Posolić. Dzięki soli grzyby szybciej uwolnią płyn, który będzie musiał zostać odparowany. Dopiero potem zaczną się smażyć.
Krok 4:
Brokuły, rozebrane na różyczki, połóż na smażonych grzybach i cebuli na patelni. Delikatnie wymieszaj, aby kawałki warzyw znalazły się na dole. Smaż potrawy przez około 3-5 minut, mieszając tak rzadko, jak to możliwe, aby nie uszkodzić delikatnej kapusty. Ale staraj się też nie dopuścić do przypalenia potrawy.
Krok 5:
Gdy tylko cała masa nabierze złotej, rumianej skórki, stanie się miękka, ale zachowa swój kształt — twoje danie jest całkowicie gotowe. Wiele osób radzi na tym etapie, aby dodać do niego śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu-jest to wyłącznie na twoje życzenie.
Krok 6:
Ułóż brokuły z grzybami na talerzach i podawaj. Danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g