skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania jajecznicy. Zrobię jedną porcję, z jednego jajka. Radzę wziąć dużą sól morską, a świeżo zmielony czarny pieprz będzie z nimi znacznie smaczniejszy.
Krok 2:
Weź odpowiednie naczynie do jajecznicy. Zrobiłem to na małej żeliwnej patelni. Jeśli jest dużo jajek, weź dużą patelnię. Odpowiednie są wszelkie formy do pieczenia, jeśli są małe, wygodnie będzie zrobić porcje jajecznicy. Możesz nawet użyć blachy do pieczenia i zrobić wiele jajek na raz. Dobrze posmaruj naczynia, w których będziesz gotować, masłem. Możesz użyć warzyw, ale z kremowym jest znacznie smaczniejszy.
Krok 3:
Rozbij jajko i wlej je na patelnię.
Krok 4:
Włóż jajecznicę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz jajecznicę przez około 7-10 minut, zależy to od liczby jaj i naczyń, w których będziesz gotować. Skoncentruj się na wyglądzie jajecznicy-białko powinno całkowicie chwycić, a żółtko pozostanie żółte. Nie trzymaj go przez długi czas w piekarniku - żółtko zostanie całkowicie ugotowane, a glazura będzie bez smaku.
Krok 5:
Wyjmij jajecznicę z piekarnika. Natychmiast sól i pieprz. Podawaj na gorąco.
jajecznica naprawdę okazała się idealna! Białko pozostało miękkie, żółtko jest jasne, umiarkowanie płynne, idealna glazura!
ten przepis jest najłatwiejszy, że tak powiem, podstawą. Istnieje wiele opcji, aby go urozmaicić. Będzie to trochę trudniejsze, ale także ciekawsze w smaku.
zapraszam do dodawania różnych warzyw. Możesz osobno lekko usmażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta i włożyć na patelnię, a jajka już na niej rozbić.
pyszne będzie upieczenie w ten sposób jajecznicy z pomidorami. Pomidory należy pokroić w plasterki, włożyć do formy i dodać jajka.
kapusta-brokuły lub kalafior, wstępnie lekko ugotowana, fasolka szparagowa, papryka - wszystko nadaje się do jajecznicy w piekarniku.
oprócz warzyw możesz dodać dowolne produkty mięsne-bekon, kiełbasę, kiełbaski.
możesz posypać jajecznicę startym serem i posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g