szyjka wieprzowa pieczona w piekarniku

miękki, pachnący, soczysty, na świątecznym stole! Pieczona w piekarniku szyjka wieprzowa okazuje się niesamowicie smaczna. Kwaśne jagody, czerwona cebula i słodki miód w tym przepisie pomagają wieprzowinie otworzyć się na nową stronę. Rezultatem jest prawdziwe arcydzieło, które ozdobi każdą ucztę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 12 % 5 g
303 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szyjkę wieprzową w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych mrożonych jagód: czarnej porzeczki, wiśni, borówki brusznicy, żurawiny lub w ogóle ich nie dodawać. Ale zdecydowanie radzę nadal używać jagód: razem z miodem tworzą wspaniały tandem i doskonale uzupełniają smak mięsa. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą, ale czerwona cebula jest nadal preferowana-jest bardziej aromatyczna i mniej ostra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz szyję wieprzową i osusz ręcznikami papierowymi. Na wieprzowinie za pomocą noża wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne, nie sięgając 2 cm do dołu. Przetrzyj wieprzowinę solą i pieprzem na zewnątrz i w kawałkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Jednocześnie staraj się, aby półpierścienie nie rozpadały się na osobne segmenty, ponieważ musisz włożyć je do mięsa w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mrożone jagody (u mnie to żurawina) włóż do miski blendera. Dodaj miód i 1 łyżkę oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Tłuczone ziemniaki będą bardzo zimne i lepkie, więc bardzo wygodnie jest rozprowadzać je na mięsie. Aby masa pozostała zimna, lepiej ubij jagody na samym końcu, tuż przed rozprowadzeniem na mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso do naczynia do pieczenia. Przetrzyj go mieszanką jagodową Na zewnątrz i w nacięciach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż półpierścienie cebuli do nacięć na wieprzowinie. Polej mięso pozostałym olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę folią, uważając, aby folia nie stykała się z mięsem, w przeciwnym razie jagody i cebula przykleją się do niej. Włóż szyję wieprzową do piekarnika nagrzanego do 190°C na 1 godzinę. W tym czasie kawałek wieprzowiny powinien być dobrze upieczony w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie usuń folię, wlej sok z szyi z dna formy. Włóż mięso do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Górna część szyi powinna się zarumienić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowe mięso na talerz, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy