skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szyjkę wieprzową w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych mrożonych jagód: czarnej porzeczki, wiśni, borówki brusznicy, żurawiny lub w ogóle ich nie dodawać. Ale zdecydowanie radzę nadal używać jagód: razem z miodem tworzą wspaniały tandem i doskonale uzupełniają smak mięsa. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą, ale czerwona cebula jest nadal preferowana-jest bardziej aromatyczna i mniej ostra.
Krok 2:
Dokładnie opłucz szyję wieprzową i osusz ręcznikami papierowymi. Na wieprzowinie za pomocą noża wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne, nie sięgając 2 cm do dołu. Przetrzyj wieprzowinę solą i pieprzem na zewnątrz i w kawałkach.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Jednocześnie staraj się, aby półpierścienie nie rozpadały się na osobne segmenty, ponieważ musisz włożyć je do mięsa w całości.
Krok 4:
Mrożone jagody (u mnie to żurawina) włóż do miski blendera. Dodaj miód i 1 łyżkę oleju roślinnego.
Krok 5:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Tłuczone ziemniaki będą bardzo zimne i lepkie, więc bardzo wygodnie jest rozprowadzać je na mięsie. Aby masa pozostała zimna, lepiej ubij jagody na samym końcu, tuż przed rozprowadzeniem na mięsie.
Krok 6:
Włóż mięso do naczynia do pieczenia. Przetrzyj go mieszanką jagodową Na zewnątrz i w nacięciach.
Krok 7:
Włóż półpierścienie cebuli do nacięć na wieprzowinie. Polej mięso pozostałym olejem roślinnym.
Krok 8:
Przykryj formę folią, uważając, aby folia nie stykała się z mięsem, w przeciwnym razie jagody i cebula przykleją się do niej. Włóż szyję wieprzową do piekarnika nagrzanego do 190°C na 1 godzinę. W tym czasie kawałek wieprzowiny powinien być dobrze upieczony w środku.
Krok 9:
Następnie usuń folię, wlej sok z szyi z dna formy. Włóż mięso do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Górna część szyi powinna się zarumienić.
Krok 10:
Przenieś gotowe mięso na talerz, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g