azu z kurczaka z piklami

Kurczak z ogórkami i ziemniakami - mięso i dodatek. To danie jest przygotowywane według przepisu tatarskiego azu, tylko zamiast wołowiny lub jagnięciny użyto kurczaka. Wszystkie pozostałe składniki są jak w klasycznym przepisie. Nie dodałam tylko czosnku. Ale jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Również ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi. W każdym razie radzę używać korniszonów. Są wygodne w cięciu, mają cienką skórkę i są soczyste i chrupiące. I każda podstawa okazuje się smaczniejsza niż w przypadku dużych ogórków.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 37 % 7 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować azu z kurczaka z piklami, potrzebujemy: fileta z kurczaka, ziemniaków, pomidora, pikli (lepiej korniszony), trochę solanki z ogórków (odcedzić), wody, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki pokroić również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zanurz we wrzącej wodzie na kilka sekund. Następnie usuń skórę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż na nim mięso z kurczaka, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pomidory na patelnię. Dusić razem z mięsem przez około 5 minut. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę pomidora. l koncentrat pomidorowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ogórki i ziemniaki do mięsa. Sól, pieprz. Sól delikatnie, bardzo lekko, ponieważ dodamy również solankę. Danie nie powinno być solone. W razie potrzeby lepiej jest dodać sól na końcu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorącą wodę i solankę ogórkową na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Smacznego!

jeśli w przepisie na kurczaka z piklami azu zastąpisz pikle marynatami, danie będzie bardziej pikantne i pikantne. Pomidory można całkowicie zastąpić pastą pomidorową (3-4 łyżki stołowe) lub odpowiednią objętością pomidorów w puszkach bez skórki.

zamiast filetów z kurczaka możesz użyć mięsa z ud. Możesz kupić gotowe mięso lub wyciąć je z dwóch udek.

danie gotuje się szybko, więc jest bardzo pomocne, gdy nieplanowani goście pojawiają się na wyciągnięcie ręki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy