skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować azu z kurczaka z piklami, potrzebujemy: fileta z kurczaka, ziemniaków, pomidora, pikli (lepiej korniszony), trochę solanki z ogórków (odcedzić), wody, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Ogórki pokroić również w kostkę.
Krok 4:
Umyj pomidory. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zanurz we wrzącej wodzie na kilka sekund. Następnie usuń skórę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 5:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż na nim mięso z kurczaka, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj pomidory na patelnię. Dusić razem z mięsem przez około 5 minut. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę pomidora. l koncentrat pomidorowy.
Krok 7:
Dodaj ogórki i ziemniaki do mięsa. Sól, pieprz. Sól delikatnie, bardzo lekko, ponieważ dodamy również solankę. Danie nie powinno być solone. W razie potrzeby lepiej jest dodać sól na końcu.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Wlej gorącą wodę i solankę ogórkową na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Smacznego!
jeśli w przepisie na kurczaka z piklami azu zastąpisz pikle marynatami, danie będzie bardziej pikantne i pikantne. Pomidory można całkowicie zastąpić pastą pomidorową (3-4 łyżki stołowe) lub odpowiednią objętością pomidorów w puszkach bez skórki.
zamiast filetów z kurczaka możesz użyć mięsa z ud. Możesz kupić gotowe mięso lub wyciąć je z dwóch udek.
danie gotuje się szybko, więc jest bardzo pomocne, gdy nieplanowani goście pojawiają się na wyciągnięcie ręki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g
- Solanka - 1 kcal/100g