skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Są tylko dwa: jaja kurze i banany. Jeśli naleśniki są gotowane dla kilku osób, wystarczą dwa duże jaja kurze i jeden duży banan. W przypadku większej liczby osób ilość składników musi być proporcjonalnie zwiększona.
Krok 2:
Banany na naleśniki lepiej jest przyjmować dojrzałe i miękkie, są słodsze i pachnące, aby naleśniki były słodsze, ponieważ cukier nie jest dodawany do naleśników. Usuwamy skórki z bananów, kroimy je na duże kawałki, wkładamy do miski blendera.
Krok 3:
Posiekaj banany, aż uzyskasz papkowatą masę.
Krok 4:
Wbij jajka kurze do miski blendera z bananem. Jajka ubijamy pojedynczo, za każdym razem ubijając masę blenderem z maksymalną prędkością.
Krok 5:
Masa bananów i jaj powinna być dość gruba, z pienistą czapką na powierzchni. Podgrzej suchą patelnię do smażenia naleśników. Naleśniki bananowe są zwykle smażone na suchej patelni jak amerykańskie naleśniki, ale w zależności od patelni może być konieczne trochę nasmarowania olejem. W każdym razie patelnia powinna być wysokiej jakości, niekoniecznie droga, ale z nienaruszoną powłoką i nic nie powinno się do niej przyklejać.
Krok 6:
Patelnię należy dobrze podgrzać, ale smażyć na umiarkowanym ogniu, aby naleśniki nie zaczęły się natychmiast palić. Rozłóż ciasto bananowe łyżką stołową na rozgrzanej patelni. Aby placki łatwo się obracały, rób je małe. Smażymy najpierw z jednej strony, gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, ostrożnie obracamy naleśniki drewnianą szpatułką i smażymy je z drugiej strony, dosłownie przez dwie minuty. Robimy to z całym ciastem bananowym.
Krok 7:
Naleśniki podawaj z herbatą, kawą lub kakao, z dżemem, świeżymi jagodami, skondensowanym mlekiem lub po prostu posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g