placki z bananów i jajek

Prosta i zdrowa dwuskładnikowa uczta! Taki deser, jak naleśniki z bananów i jajek, docenią nie tylko miłośnicy naturalnych i zdrowych potraw, ale także ci, którzy siedzą na diecie i monitorują swoją sylwetkę i odżywianie. Do tych naleśników potrzebujesz tylko dwóch składników: jaj kurzych i bananów, kompozycja nie zawiera mąki, cukru i tłuszczów, więc można ją bezpiecznie nazwać dietą. Ten przepis zainteresuje te panie, które nie lubią długo bawić się przy kuchence, ale małe gospodarstwa domowe muszą być rozpieszczane czymś pysznym. Przygotowanie tego przysmaku zajmie nie więcej niż 20 minut.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 58 % 14 g
86 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Są tylko dwa: jaja kurze i banany. Jeśli naleśniki są gotowane dla kilku osób, wystarczą dwa duże jaja kurze i jeden duży banan. W przypadku większej liczby osób ilość składników musi być proporcjonalnie zwiększona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banany na naleśniki lepiej jest przyjmować dojrzałe i miękkie, są słodsze i pachnące, aby naleśniki były słodsze, ponieważ cukier nie jest dodawany do naleśników. Usuwamy skórki z bananów, kroimy je na duże kawałki, wkładamy do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj banany, aż uzyskasz papkowatą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka kurze do miski blendera z bananem. Jajka ubijamy pojedynczo, za każdym razem ubijając masę blenderem z maksymalną prędkością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masa bananów i jaj powinna być dość gruba, z pienistą czapką na powierzchni. Podgrzej suchą patelnię do smażenia naleśników. Naleśniki bananowe są zwykle smażone na suchej patelni jak amerykańskie naleśniki, ale w zależności od patelni może być konieczne trochę nasmarowania olejem. W każdym razie patelnia powinna być wysokiej jakości, niekoniecznie droga, ale z nienaruszoną powłoką i nic nie powinno się do niej przyklejać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Patelnię należy dobrze podgrzać, ale smażyć na umiarkowanym ogniu, aby naleśniki nie zaczęły się natychmiast palić. Rozłóż ciasto bananowe łyżką stołową na rozgrzanej patelni. Aby placki łatwo się obracały, rób je małe. Smażymy najpierw z jednej strony, gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, ostrożnie obracamy naleśniki drewnianą szpatułką i smażymy je z drugiej strony, dosłownie przez dwie minuty. Robimy to z całym ciastem bananowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naleśniki podawaj z herbatą, kawą lub kakao, z dżemem, świeżymi jagodami, skondensowanym mlekiem lub po prostu posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy