kotlety z kurczaka z serem

te kotlety są niesamowicie soczyste i smaczne. Od dawna chciałam kotletów. I wreszcie moje życzenie się spełniło. Nie jadłam większych pyszności... chyba nigdy. Są tak soczyste, z chrupiącą skórką i miękkim stopionym serem w środku, że chcesz je codziennie gotować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 19 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 9 % 3 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko pobij każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto. Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie wystarczająco lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz jajka z majonezem, solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie wystarczająco lepkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz plastry kurczaka z jednej strony w cieście, połóż na patelni rozgrzanej olejem roślinnym. Smaż przez 3-4 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdym kotlecie ułóż starty ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej trochę ciasta na wierzch, aby całkowicie przykrył ser. Odwróć kotlety i smaż na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy