skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka jak w kfc? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do chrupiącej panierki potrzebujemy płatków kukurydzianych i nie muszą być słodkie-takie są sprzedawane w działach zdrowej żywności. Części kurczaka mogą być dowolne: filet z piersi, podudzie, większość skrzydła i tylko małe kawałki kurczaka - wszystko jest odpowiednie.
Krok 2:
Umyj i osusz kawałki kurczaka.
Krok 3:
W osobnej misce marynuj kurczaka. Dodaj do niego swoje ulubione przyprawy i przyprawy i pozostaw na 30 minut. Marynowałem z papryką, czosnkiem w proszku i solą.
Krok 4:
Zmiel płatki kukurydziane, ale nie na mąkę, ale pozostawiając większe kawałki. Najlepiej użyć popychacza lub wałka do ciasta.
Krok 5:
Dodaj mieszankę panierki do płatków.
Krok 6:
W osobnej misce ubij jajko widelcem.
Krok 7:
Najpierw panieruj każdy kawałek kricy w mące.
Krok 8:
Następnie dobrze zanurz w jajku.
Krok 9:
I panieruj w panierce z płatkami zbożowymi.
Krok 10:
Na patelni dobrze rozgrzej olej, ułóż panierowane kawałki kurczaka i smaż na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony. Kurczak musi być usmażony w środku.
Krok 11:
Ułóż gotowe kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 12:
Nasz chrupiący kurczak jest gotowy. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Płatki kukurydziane (cornflex) - 388 kcal/100g
- Płatki kukurydziane - 388 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g