skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić żeberka wieprzowe z ziemniakami w kotle? Przygotuj jedzenie. Wstępnie umyj żebra pod zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je na kawałki po dwa lub trzy żeberka. Olej można wziąć mniej, w zależności od zawartości tłuszczu w żeberkach. Wziąłem tylko pieprz i liść laurowy, możesz dodać dowolne przyprawy według uznania sowy.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki. Następnie dobrze wysusz. Jest to ważne, ponieważ podczas smażenia mokre ziemniaki zaczną się rozpryskiwać.
Krok 3:
Obierz cebulę. Pokrój go na ćwiartki pierścieni.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w duże koła.
Krok 5:
Umieść kocioł na kuchence, wzmocnij ciepło. Wlej olej do kotła, podgrzej go. Ostrożnie włóż ziemniaki do kotła. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową.
Krok 6:
Włóż żeberka do kotła. Smaż je na dużym ogniu, aż z obu stron będą złotobrązowe. Następnie wyjmij je.
Krok 7:
Włóż cebulę i marchewkę do oleju. Smaż warzywa przez 5 minut, mieszając je, aż będą złote.
Krok 8:
Włóż mięso do kotła, smaż je z warzywami przez 3 minuty. Wlej wrzącą wodę, aby woda całkowicie zakryła żebra. Ważne jest, aby dodać gorącą wodę, aby mięso nie stało się twarde z powodu różnicy temperatur. Dodaj pieprz, liść laurowy i sól. Zmniejsz ogień, przykryj kocioł pokrywką. Dusić mięso przez 40 minut.
Krok 9:
Po odpowiednim czasie część wody się zagotuje. Połóż ziemniaki i czosnek na mięsie. Ponownie przykryj kocioł i pozostaw na 20 minut.
Krok 10:
Następnie wymieszaj mięso z ziemniakami. Wyłącz ogień, przykryj kocioł i pozostaw mięso na 10 minut. Podawaj żeberka z ziemniakami na gorąco, posypane ziołami.
żeberka z ziemniakami to wspaniałe" męskie " danie. Mięso po długim duszeniu dobrze odchodzi od kości, a ziemniaki, wręcz przeciwnie, pozostają mocne, ale jednocześnie miękkie w środku.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g