Dlaczego ciasto zostało nazwane pocałunkiem, teraz nikt nie wie. Chociaż na pewno istnieje pewna legenda na ten temat.
uważa się, że
ciasto bezowe
, a dokładniej bezy, zostały wynalezione przez pewnego kucharza o imieniu Gasparini. Mieszkał w mieście Meiringen w Szwajcarii (oto kolejny dowód na to, że w najcichszym kraju świata okresowo dokonywane są wielkie odkrycia). Istnieje jednak inna teoria, według której ciasto bezowe jest owocem fantazji pewnego François Massialo, który opisał przepis na deser w książce kucharskiej z 1692 roku.
ciasto bezowe jest prawdopodobnie najprostszym deserem ze wszystkich istniejących – według składu żywności. Zawiera tylko białka i cukier. Jednak aby przygotować ten najbardziej
ciasto bezowe
zajmie dużo cierpliwości i czasu. Bezy nie trzeba piec, w przeciwnym razie nic nie zadziała. Należy je ostrożnie suszyć na małym ogniu, pozwalając im równomiernie rosnąć, stają się przewiewne. Ciasto bezowe jest bardzo łatwe do zepsucia & ndash; bezy podczas pieczenia w środku mogą pozostać & laquo; surowe & raquo;.
czasami do ciasta bezowego dodaje się również skrobię, tylko nie ziemniaki, ale kukurydzę. Bezy można doprawić wanilią dla smaku.
Beza może być oddzielnym daniem lub być częścią innych ciast. Na przykład francuski deser o nazwie & laquo;Pływająca wyspa & raquo; właśnie używa bezy jako wierzchniej warstwy. A we Włoszech bezy są robione zupełnie inaczej niż my. Aby to zrobić, użyj płonącego syropu cukrowego. Jednak Najpopularniejszymi i najczęstszymi pozostają Francuskie bezy lub bezy.
ta strona znajduje się według słów:
przepis na ciasto bezowe
386 kcal
6 hours30 minutes
Wspaniała uczta na herbatę! Zrób to sam!
399 kcal
2 hours
Nieporównywalnie smaczne, niesamowicie piękne, bardzo świąteczne! Ciasto
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Ciasta domowe
- Jajka
- Nabiał
- Mąka
- Orzechy
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Wanilia
- Dania z olejem roślinnym
- Masło
- Kakao
- Proszek do pieczenia
- Gotowanie
- Smażenie
- W piekarniku
- Chłodzenie
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto biszkoptowe
- Ciasto ze skondensowanym mlekiem
- Ciasta bez mastyksu
- Ciasto snickers
- Ciasto na patelni
- Ciasto kremowe
- Ciasto bezowe
- Ciasto z orzechami
- Białka
- Mleko
- Mleko skondensowane
- Kremowe naczynia
- Wegetarianizm
- Orzeszki ziemne
- Cukier
- Czekolada