możesz przygotować ciasto do wypiekacza do chleba, z wyjątkiem ciasta francuskiego, ponieważ wymaga obowiązkowego rozwałkowania z dodatkiem masła lub margaryny. Jest to drożdże bez pary, kruche, świeże, biszkoptowe, a nawet ciasto drożdżowe. Urządzenie posiada specjalne łopatki do ugniatania. Jeśli masz żądany program od gospodyni, wystarczy dodać produkty i nacisnąć przycisk. Po pewnym czasie nie tylko ciasto będzie gotowe, ale pieczenie z niego.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto do pieczenia chleba:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
wyrabianie ciasta w maszynie do chleba
myślisz, jak zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba? Aby to zrobić, musisz wybrać określony tryb z listy dostępnych, który jest inny dla każdego urządzenia. Na przykład:
- główny
- małodrożny
- dietetyczny
- Francuski
- drożdżowy
- jednoziarnisty
- pierogi
- Pizza
- i tak dalej.
pięć najszybszych przepisów na ciasto w maszynie do chleba:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na pierogi w maszynie do chleba | 30 min | 193 | +151 |
makaron jajeczny w wypiekaczu do chleba | 50 min | 248 | +2 |
ciasto do pizzy na wodzie i oleju w wypiekaczu do chleba | 1 h 30 min | 243 | +9 |
ciasto do pizzy w wypiekaczu do chleba | 1 h 35 min | 243 | +141 |
ciasto na bułki w wypiekaczu do chleba | 1 h 45 min | 279 | +108 |
szybkość ugniatania będzie się różnić w zależności od zadania i tego, czego wymagają przepisy na ciasto do wypiekacza do chleba. Modele tego urządzenia gospodarstwa domowego różnią się od siebie liczbą wbudowanych programów i trybów oraz rozmiarem wewnętrznego wiadra, w którym ciasto jest ugniatane i pieczone. Często receptura wymaga, aby zawarte w niej produkty miały tę samą temperaturę. Dotyczy to zwłaszcza ciasta drożdżowego.
jednym z najczęściej używanych jest przepis na ciasto w maszynie do chleba na ciasta drożdżowe. Czas ugniatania wynosi co najmniej półtorej godziny. Rezultatem jest bujne, delikatne jednorodne ciasto, z którym przyjemnie jest pracować.