składniki
bułki hamburgerowe można kupić w sklepie. Ale danie okaże się smaczniejsze, jeśli upieczesz je samodzielnie. Skład ciasta obejmuje mąkę pszenną, mleko lub wodę, cukier, suche drożdże. Przed pieczeniem bułeczki posypuje się sezamem.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na hamburgery:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
Kok | 242 | 12 | 1 | 49 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
ketchup | 93 | 1.8 | 1 | 22.2 |
ogórki kiszone | 16 | 2.8 | 0 | 1.3 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
kotlety hamburgerowe są przygotowywane z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka. W dni postu można je zrobić z grzybów, ciecierzycy i mięsa sojowego. Nadzienie uzupełniają pomidory, sałata, cebula, ogórki kiszone, ser.
sos składa się z majonezu i musztardy, keczupu lub koncentratu pomidorowego. Kotlety smażone są na oleju roślinnym, a bułki na maśle.
Jak zrobić domowe hamburgery
to danie pojawiło się w Stanach Zjednoczonych na początku XIX wieku. Istnieje wiele wersji jego pochodzenia, ale wiadomo tylko, że w 1900 roku Louis lassen opatentował przepis «Hamburger». Obecnie hamburgery są popularne na całym świecie: są sprzedawane w sieciach fast foodów i przygotowywane w domu z niedrogich produktów.
pięć najbardziej pożywnych domowych przepisów na hamburgery:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
hamburgery sojowe | 20 min | 274 | +7 |
Hamburger | 3 h | 230 | +31 |
Domowy burger z pikantnym chrupiącym kurczakiem | 25 min | 226 | +43 |
Burgery z mięsem mielonym, pomidorami i liśćmi sałata | 1 h | 224 | +28 |
Hamburger jak w McDonaldzie | 3 h | 199 | +115 |
rekomendacje:
- Klasyczny Hamburger jest zrobiony z wołowiny. Mięso przepuszcza się przez maszynkę do mięsa, a następnie miesza z solą i pieprzem. Z mięsa mielonego powstają okrągłe półfabrykaty o grubości 1 cm, a ich rozmiar powinien być nieco większy niż bułka, ponieważ płyn odparowuje podczas smażenia.
- przed gotowaniem kotlety są wysyłane do lodówki na 30 minut. Półfabrykaty są smażone na dużym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Na gorące kotlety można natychmiast umieścić plasterek sera.
- bułki są cięte wzdłuż na 2 części, a następnie smażone, aż będą chrupiące od wewnątrz.
- pomidory i ogórki kroi się w plasterki, a cebulę w krążki. Grubość półfabrykatów powinna wynosić 3-4 mm. cebulę można marynować w occie lub soku z cytryny.
- dla smaku do sosu dodaje się ocet jabłkowy i mielony pieprz.
- Złóż hamburgera w następujący sposób: połówki bułek są posmarowane sosem, a składniki są układane między nimi w dowolnej kolejności. Aby sałatka była chrupiąca, nie powinna mieć kontaktu z gorącym kotletem.
małe hamburgery są przekłuwane wykałaczkami.
danie można podawać przy stole z herbatą, zimnymi napojami lub piwem.