Wybierz nieskazitelne, niezawodne przepisy kneli na stronie kulinarnych odkryć 1000.menu. Wypróbuj odmiany z kurczaka, wołowiny, z ryżem lub quenelle rybne, z dodatkiem jajek i bez. Gotuj, gotuj na parze. Podawaj jako osobne danie, w bulionie lub z lekką zupą.
w przeszłości knele były przygotowywane głównie z mięsa z kurczaka. Teraz-prawie z każdego. Najważniejsze jest to, że mięso lub ryby są chude i bardzo wysokiej jakości. To danie dietetyczne, co oznacza, że jest idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na quenelle:
ciekawy przepis:
1. Zagotuj bulion z kurczaka z liśćmi laurowymi, gorzką i pachnącą papryką. Posolić. Przecedzić.
2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i posiekać maszynką do mięsa lub blenderem.
3. Namocz miękisz Bochenka w śmietanie.
4. Mięso mielone i bochenek namoczony w śmietanie ponownie przepuścić przez maszynę do mięsa.
5. Sól masę i ugniataj, aż uzyskasz niezbyt gęstą, lepką, jednorodną konsystencję.
6. Uformuj quenelle za pomocą łyżek: Zbierz mielonego kurczaka w jednej łyżce, przykryj drugą łyżką, tworząc "muszlę".
7. Górną łyżką Usuń quelles z dolnej i umieść we wrzącej wodzie.
8. Gotuj nie dłużej niż 5-7 minut. Połóż na talerzu.
9. Pokrój obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
10. Wlać do gotowanego bulionu z kurczaka.
11. Po 10 minutach dodaj zielony groszek.
12. Gotuj do miękkości (3-5 minut). Usuń z ognia.
13. Dodaj do zupy quenelle.
14. Podczas serwowania posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
pięć najszybszych przepisów na quenelle:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Knele rybne | 30 min | 123 | +11 |
quenelle Chicken | 35 min | 151 | +28 |
Knele ziemniaczane z serem feta | 1 h 10 min | 205 | +33 |
przydatne wskazówki:
* jeśli mięso zostanie złapane włókniste, lepiej kilkakrotnie zabić mięso mielone blenderem.
• do takiego dania odpowiednie są pióra zielonej cebuli, kopru, pietruszki.
* jeśli pierogi są gotowane bez jajek, konieczne jest dodanie ich do bulionu na samym końcu, aby się nie rozpadły.