Wybierz przyzwoite, praktycznie wypróbowane przepisy na chińską zupę na stronie dla fanów ciekawego gotowania 1000.menu. Spróbuj, zgodnie z chińskimi tradycjami, połączyć niezwykłe składniki i niesamowicie aromatyczne sosy i przyprawy. Wypróbuj niestandardowe piękno w smaku!
prostota, szybkość gotowania i niezwykłe kombinacje składników to cechy kuchni chińskiej. W jednym naczyniu mięso, ryby i owoce morza mogą się dobrze dogadać. A wszystko to uzupełnione makaronem, warzywami i przyprawami. Często w skład zup wchodzą: * warzywa: pomidory, kapusta, cebula i czosnek. Chińczycy bardzo szanują imbir, strąki ostrej papryki.
* sos sojowy, rybny, ocet, grzyby.
• makaron z ryżu, mąki pszennej lub fasoli.
* jajka. Często wlewa się je na surowo i miesza, zapewniając sytość i niezbędną konsystencję.
aby wzbogacić bukiet smakowy, chińskie zupy doprawia się świeżymi ziołami cebuli, pietruszki, kolendry, sokiem z limonki lub cytryny.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na chińską zupę:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
szczypiorek | 19 | 1.3 | 0 | 4.6 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
rosół | 15 | 2 | 0.5 | 0.3 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
ciekawy przepis:
1. Wlej olej roślinny na patelnię Wok. Rozgrzać go.
2. Pomidory pokrojone w kostkę (w razie potrzeby usuń skórkę) smaż przez 4 minuty na dużym ogniu.
3. Wlać wrzącą wodę(można bulion). Sól pieprz.
4. Niech się zagotuje.
5. W osobnym pojemniku lekko ubij jajka widelcem.
6. Wlać do wrzącej zupy, mocno mieszając.
7. Dodaj zmiażdżony czosnek do smaku i drobno posiekane świeże zioła.
8. Zdjąć z ognia.
9. Podawaj natychmiast.
pięć najszybszych przepisów na chińską zupę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
zupa cebulowa z makaronem ryżowym i sosem sojowym | 30 min | 47 | +30 |
Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka | 35 min | 159 | +39 |
zupa chińska z makaronem szybka i smaczna | 35 min | 44 | +96 |
Azjatycka pikantna zupa z kurczakiem i warzywami | 1 h 20 min | 58 | +61 |
zupa wołowa z makaronem instant | 1 h 30 min | 96 | +28 |
przydatne wskazówki:
* aby łatwo usunąć skórkę pomidora, musisz zanurzyć ją we wrzącej wodzie na kilka sekund.
• ilość płynu w zupie można dowolnie regulować.
• ryż do chińskich zup lepiej jest używać długo ziarnistego.