duszona ryba z marchewką i cebulą

świetne danie rybne z prostych potraw. Pyszne, pachnące i soczyste danie rybne. Gotowanie takiej ryby nie trwa długo, a w rezultacie otrzymasz pyszny lunch lub kolację. Najlepiej użyć filetów rybnych bez kości. Więc danie będzie bardzo delikatne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 24 % 5 g
160 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować to danie, możesz wziąć filet z pangi, dorsza, halibuta lub mintaja. Filety z każdej ryby należy rozmrozić i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie pokrój rybę na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obtocz każdy kawałek ryby w mące ze wszystkich stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Na gorącej patelni ułóż rybę w mące. Smażyć na dużym ogniu z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę osobno. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni dodaj posiekane warzywa do ryby. Do smaku trochę soli i posyp przyprawami rybnymi. Wlej trochę gorącej wody, zagotuj wszystko i przykryj. Podgrzej na średnim ogniu i gotuj rybę przez 10-15 minut, aby warzywa były miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Duszony filet z mintaja staje się prawie jednorodną masą z warzywami. Okazuje się bardzo miękki i delikatny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale jeśli weźmiesz filet z halibuta, to podczas duszenia ryba zachowuje swój kształt. Możesz podać taką rybę jako niezależne danie. Ale co najlepsze, uzupełnij danie przystawką z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

ryba duszona z warzywami, zawsze okazuje się bardzo delikatna o specjalnym smaku. Ten przepis nadaje się na każdą okazję - nawet na świątecznym stole, nawet w dni powszednie na obiad.
idealnie jest oczywiście wziąć świeżą rybę. Ale w naszej okolicy niestety takiego nie ma. Dlatego musisz użyć zamrożonego. W takim przypadku najważniejsze jest, aby dobrze usunąć z niego nadmiar wilgoci. Zwykle staram się o to zadbać od wieczora. Wrzucam rybę do durszlaka i zostawiam na noc w zlewie. W nocy ryba ma czas nie tylko na zamrożenie, ale także na prawidłowe spłynięcie z niej całej wody.
dodaj trochę koncentratu pomidorowego, aby nadać potrawie kwaśność. Aby danie było kremowo delikatne, spróbuj dodać śmietanę lub ciężką śmietanę.
w tym przepisie możesz również ugotować czerwoną rybę. Ale danie okaże się bardziej tłuste. A to już dla amatora. Bardziej lubię białą rybę.
jako przyprawę używam gotowych zestawów rybnych.
możesz ugotować taką rybę w powolnej kuchence.
bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy