skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować to danie, możesz wziąć filet z pangi, dorsza, halibuta lub mintaja. Filety z każdej ryby należy rozmrozić i pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie pokrój rybę na porcje.
Krok 2:
Obtocz każdy kawałek ryby w mące ze wszystkich stron.
Krok 3:
Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Na gorącej patelni ułóż rybę w mące. Smażyć na dużym ogniu z obu stron.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę osobno. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni dodaj posiekane warzywa do ryby. Do smaku trochę soli i posyp przyprawami rybnymi. Wlej trochę gorącej wody, zagotuj wszystko i przykryj. Podgrzej na średnim ogniu i gotuj rybę przez 10-15 minut, aby warzywa były miękkie.
Krok 6:
Duszony filet z mintaja staje się prawie jednorodną masą z warzywami. Okazuje się bardzo miękki i delikatny.
Krok 7:
Ale jeśli weźmiesz filet z halibuta, to podczas duszenia ryba zachowuje swój kształt. Możesz podać taką rybę jako niezależne danie. Ale co najlepsze, uzupełnij danie przystawką z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
ryba duszona z warzywami, zawsze okazuje się bardzo delikatna o specjalnym smaku. Ten przepis nadaje się na każdą okazję - nawet na świątecznym stole, nawet w dni powszednie na obiad.
idealnie jest oczywiście wziąć świeżą rybę. Ale w naszej okolicy niestety takiego nie ma. Dlatego musisz użyć zamrożonego. W takim przypadku najważniejsze jest, aby dobrze usunąć z niego nadmiar wilgoci. Zwykle staram się o to zadbać od wieczora. Wrzucam rybę do durszlaka i zostawiam na noc w zlewie. W nocy ryba ma czas nie tylko na zamrożenie, ale także na prawidłowe spłynięcie z niej całej wody.
dodaj trochę koncentratu pomidorowego, aby nadać potrawie kwaśność. Aby danie było kremowo delikatne, spróbuj dodać śmietanę lub ciężką śmietanę.
w tym przepisie możesz również ugotować czerwoną rybę. Ale danie okaże się bardziej tłuste. A to już dla amatora. Bardziej lubię białą rybę.
jako przyprawę używam gotowych zestawów rybnych.
możesz ugotować taką rybę w powolnej kuchence.
bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g