skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek z sum na patelni? Wyjmij zamrożone steki z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić.
Krok 2:
Rozmrożone steki dobrze spłucz i połóż na serwetkach i osusz nadmiar wilgoci. Posyp je trochę sokiem z cytryny.
Krok 3:
Do panierowania wymieszaj mąkę z solą i przyprawami do ryb.
Krok 4:
Przygotuj również talerze z bułką tartą i jajkiem.
Krok 5:
Wszystkie steki obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku obtocz w bułce tartej.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż panierowane steki. Smaż je przez kilka minut na dużym ogniu, aż będą rumiane,chrupiące.
Krok 7:
Następnie odwróć i smaż w ten sam sposób, aż będzie skórka po drugiej stronie.
Krok 8:
Następnie zmniejsz ogień i trzymaj je przez kolejne 5-7 minut na patelni. Podawaj na gorąco. Smacznego!
jeśli nie wiesz, jak ugotować sumatkę, to polecam, najlepiej ją usmażyć. Jest to zarówno proste, jak i bardzo szybkie w czasie.
do gotowania najlepiej zawsze używać świeżych, schłodzonych ryb.Jeśli masz całą tuszę, najpierw musisz ją obrać i pokroić w porcje steków.
w naszej okolicy nie ma świeżo złowionych ryb i dlatego musimy zadowolić się zamrożonymi.
ryby można również ugotować w cieście jajecznym.
jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczną rybę, możesz ją marynować w dowolnej odpowiedniej marynacie na bazie musztardy, sosu sojowego lub soku z cytryny przed smażeniem. Ryby można również nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku z różnymi warzywami, takimi jak ziemniaki, pomidory, brokuły, papryka, kukurydza i inne.
panierowany stek z sum uzyskuje się z pyszną, apetyczną chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym środkiem.
możesz podawać taką rybę jako niezależne danie lub z przystawką, na przykład z tłuczonymi ziemniakami. Najlepiej spożywać go w świeżo przygotowanej formie. Że tak powiem, od razu z patelni.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Stek z sum - 98 kcal/100g