stek z sum na patelni

pyszna i bardzo delikatna ryba na każdy stół! Sum to bardzo smaczna i delikatna ryba, która świetnie nadaje się do smażenia. A jednak ta ryba również musi być odpowiednio ugotowana. I najlepiej zrobić pyszną panierkę. A jak to zrobić, powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 34 % 11 g
178 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z sum na patelni? Wyjmij zamrożone steki z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone steki dobrze spłucz i połóż na serwetkach i osusz nadmiar wilgoci. Posyp je trochę sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do panierowania wymieszaj mąkę z solą i przyprawami do ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj również talerze z bułką tartą i jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie steki obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku obtocz w bułce tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż panierowane steki. Smaż je przez kilka minut na dużym ogniu, aż będą rumiane,chrupiące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i smaż w ten sam sposób, aż będzie skórka po drugiej stronie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień i trzymaj je przez kolejne 5-7 minut na patelni. Podawaj na gorąco. Smacznego!

jeśli nie wiesz, jak ugotować sumatkę, to polecam, najlepiej ją usmażyć. Jest to zarówno proste, jak i bardzo szybkie w czasie.
do gotowania najlepiej zawsze używać świeżych, schłodzonych ryb.Jeśli masz całą tuszę, najpierw musisz ją obrać i pokroić w porcje steków.
w naszej okolicy nie ma świeżo złowionych ryb i dlatego musimy zadowolić się zamrożonymi.
ryby można również ugotować w cieście jajecznym.
jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczną rybę, możesz ją marynować w dowolnej odpowiedniej marynacie na bazie musztardy, sosu sojowego lub soku z cytryny przed smażeniem. Ryby można również nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku z różnymi warzywami, takimi jak ziemniaki, pomidory, brokuły, papryka, kukurydza i inne.
panierowany stek z sum uzyskuje się z pyszną, apetyczną chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym środkiem.
możesz podawać taką rybę jako niezależne danie lub z przystawką, na przykład z tłuczonymi ziemniakami. Najlepiej spożywać go w świeżo przygotowanej formie. Że tak powiem, od razu z patelni.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Stek z sum - 98   kcal/100g

Podobne przepisy