szaszłyki mielone na patelni

Mężczyzna się nie oprze! Niesamowicie smaczne, proste i bardzo szybkie! Tradycyjny kebab lub kebab z mięsa mielonego, dekoracja kuchni tureckiej, jest zwykle przygotowywana z parnego mięsa: młodej jagnięciny, cielęcia. Ten przepis kulinarny jest dość demokratyczny: danie można przygotować na patelni, w piekarniku, na ruszcie, w grillu i na grillu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

myjemy cielęcinę, usuwamy żyły i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynę do mięsa z połową porcji tłuszczu z kurczaka. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z mieloną cielęciną. Sól, pieprz, dodaj ulubione suche przyprawy i posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka). Dobrze wymieszaj i pokonaj biczem: bierzemy mięso mielone w ręce, ugniatamy, a następnie wrzucamy do miski z rozmachem. Im dłużej to robisz (najlepiej dwadzieścia minut), tym lepszy będzie wynik. Dbamy o to, aby nasze jedzenie podczas smażenia nie zsuwało się ze szaszłyków. Mięso mielone w ten sposób staje się bardziej lepkie, lepkie. Teraz włóż miskę z mięsem mielonym do lodówki na czterdzieści minut. Wlej zimną wodę do osobnej miski, dodaj ocet-jest to płyn do zwilżania rąk. Moczymy ręce w wodzie z octem, formujemy podłużne kiełbaski z mięsa mielonego o długości nie większej niż 15 cm i kładziemy je na drewnianych szaszłykach. Jeśli gotujemy w kuchni, a nie na grillu w naturze, po prostu smażymy te kiełbaski na patelni z olejem. Gdy będą gotowe, udekoruj ziarnami granatu, ziołami i suszonym berberysem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy