skład / składniki
metoda gotowania
myjemy cielęcinę, usuwamy żyły i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynę do mięsa z połową porcji tłuszczu z kurczaka. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z mieloną cielęciną. Sól, pieprz, dodaj ulubione suche przyprawy i posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka). Dobrze wymieszaj i pokonaj biczem: bierzemy mięso mielone w ręce, ugniatamy, a następnie wrzucamy do miski z rozmachem. Im dłużej to robisz (najlepiej dwadzieścia minut), tym lepszy będzie wynik. Dbamy o to, aby nasze jedzenie podczas smażenia nie zsuwało się ze szaszłyków. Mięso mielone w ten sposób staje się bardziej lepkie, lepkie. Teraz włóż miskę z mięsem mielonym do lodówki na czterdzieści minut. Wlej zimną wodę do osobnej miski, dodaj ocet-jest to płyn do zwilżania rąk. Moczymy ręce w wodzie z octem, formujemy podłużne kiełbaski z mięsa mielonego o długości nie większej niż 15 cm i kładziemy je na drewnianych szaszłykach. Jeśli gotujemy w kuchni, a nie na grillu w naturze, po prostu smażymy te kiełbaski na patelni z olejem. Gdy będą gotowe, udekoruj ziarnami granatu, ziołami i suszonym berberysem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g