ponieważ berberys jest rośliną zimozieloną (lub prawie taką), może rosnąć prawie wszędzie, nawet na północy z surowym klimatem. Berberys toleruje zimę dość dobrze, nawet zimę w Rosji. W kuchni rosyjskiej berberys, a dokładniej,
liście berberysu
, dość szeroko stosowane jako przyprawa dodawana do marynowania warzyw, grzybów.
jagody berberysu są jadalne, zawierają dużą ilość kwasów owocowych(kwas winowy, cytrynowy, jabłkowy). I dlatego
dżem berberysowy
wyróżnia się specjalną kwaskowatością, która przyjemnie szczypie język. Ponadto z berberysu przygotowuje się również pastylki, słodycze, wszelkiego rodzaju napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe. Liście berberysu, jak wspomniano powyżej, stają się podstawą marynat i marynat.
pszczoły również nie pozbawiają berberysu uwagi. Miód z berberysu okazuje się bardzo smaczny, a jego kolor jest całkowicie wspaniały: delikatny złoty.
Ponieważ berberys pospolity – to przede wszystkim cierń, krzewy berberysu są aktywnie wykorzystywane przez wielu ogrodników do budowy żywopłotów. Plusem po stronie żywopłotów berberysu jest fakt, że ta roślina jest prawie zawsze Zielona. Chociaż istnieje półzimozielony berberys. Ale jagody berberysu na gałęziach trwają do pierwszych przymrozków, czasem nawet do drugiego i trzeciego.
korzenie i kora berberysu znajduje również szerokie zastosowanie w ludzkim świecie. Z nich powstaje doskonała farba o pięknym żółtym odcieniu. Niektóre odmiany berberysu jako drewna są aktywnie wykorzystywane przez indyjskich rzemieślników do produkcji ręcznie robionych mozaik.
182 kcal
2 hours
Orientalne danie znane wszystkim, smaczne, obfite i aromatyczne. Pilaw z pigwy i
158 kcal
2 hours
Aromatyczny, kruchy, bardzo smaczny, na obiad! Tadżycki pilaw w kazanie to
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Owoce jagody
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Berberys
- Z zira
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Kuchnia azjatycka
- Duszenie
- Pilaw
- Duszone warzywa
- Drugie z mięsa
- Z wołowiny
- Z marchwi
- Z cebula
- Z pigwy
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Z ryżu