słodki pilaw z brązowego ryżu z daktylami i orzechami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni. Pokrój marchewki w duże paski.
2. Podgrzewamy olej roślinny w kotle i rozprowadzamy tam cebulę i marchewkę. Smażyć przez 10 minut na dużym ogniu, mieszając.
3. Podczas smażenia cebuli i marchwi usuwamy nasiona z daktyli.
4. Dodaj wszystkie przyprawy do kotła, zalej szklanką gorącej wody, a następnie połóż daktyle, orzechy, berberys, umyty ryż na wierzchu. Wyrównujemy go bez mieszania z resztą produktów.
5. Wlej ryż na wierzch gorącą wodą, pokrywając płatki warstwą płynu o długości jednego centymetra.
6. Gotuj na dużym ogniu bez pokrywki przez 10 minut, a następnie pod pokrywką na średnim ogniu przez około 40 minut.
7. Wymieszaj gotowy pilaw i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g