Sałatka z zielonych i czerwonych pomidorów na zimę bez sterylizacji

zielone pomidory-też są dobre! Zachowaj sałatkę na zimę. Bardzo lubimy otwierać słoik takiej sałatki zimą na obiad-smak jest pyszny !
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
84 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

umyj zielone pomidory i pokrój je na grube półpierścienie, usuwając łodygę.

pieprz w ten sam sposób, umyj, oczyść z nasion i pokrój w półpierścienie.

obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.

umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

wszystko wymieszaj w odpowiedniej patelni.

pocieramy czerwone pomidory na grubej tarce lub przewijamy w maszynce do mięsa i dodajemy do pokrojonych warzyw.

wszystko dobrze wymieszaj i umieść na małym ogniu pod pokrywką, aż się zagotuje. Po ugotowaniu dopraw solą do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.

15 minut przed zakończeniem dodaj olej roślinny, wymieszaj.

rozprowadzamy gorącą sałatkę do czystych słoików, zwijamy. Pozostaw pod kocem, aż ostygnie. Schłodzone słoiki z sałatką można przechowywać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy