skład / składniki
metoda gotowania
umyj zielone pomidory i pokrój je na grube półpierścienie, usuwając łodygę.
pieprz w ten sam sposób, umyj, oczyść z nasion i pokrój w półpierścienie.
obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
wszystko wymieszaj w odpowiedniej patelni.
pocieramy czerwone pomidory na grubej tarce lub przewijamy w maszynce do mięsa i dodajemy do pokrojonych warzyw.
wszystko dobrze wymieszaj i umieść na małym ogniu pod pokrywką, aż się zagotuje. Po ugotowaniu dopraw solą do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
15 minut przed zakończeniem dodaj olej roślinny, wymieszaj.
rozprowadzamy gorącą sałatkę do czystych słoików, zwijamy. Pozostaw pod kocem, aż ostygnie. Schłodzone słoiki z sałatką można przechowywać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g