pilaw uzbecki z wołowiny w kotle

najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny, sycący, Kruchy na lunch! Uzbecki pilaw wołowy w kotle zawiera tak wiele przypraw, że nawet podczas gotowania rozchodzą się z niego pyszne apetyczne zapachy w całym domu. Ryż okazuje się ziarnem do ziarna, soczysty, mięso jest bardzo miękkie. Na codzienność i świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 57 % 13 g
113 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić uzbecki pilaw wołowy w kotle? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pilaw można gotować bez berberysu, ale gotujemy z tymi składnikami - nadaje potrawie smak i lekką kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, te przyprawy można zastąpić 1-2 łyżkami.l gotowe przyprawy do pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę, pokrój w dużą kostkę. Wołowina jest potrzebna bez kości, wybierz miąższ bez dużych twardych żył, żył. Mam miazgę z łopatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Napełnij zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę. Moczenie ryżu przed gotowaniem uchroni go przed gotowaniem. Możesz użyć dowolnego ryżu. Możesz być specjalny do pilawu, ale odpowiednie są inne odmiany, ważne jest tylko, aby płatki były gotowane na parze, wtedy zachowa swój kształt i nie gotuje się. Mam złoty ryż na parze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj główkę czosnku. Możesz dodatkowo oczyścić go z górnej warstwy łuski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso i smaż, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor, około 20 minut. W tym czasie cebula bardzo zmięknie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewki. Sól, pieprz i smaż, mieszając, przez kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostałe przyprawy. Radzę najpierw pocierać zirę między dłońmi, aby lepiej ujawniła swój aromat. Wlej około 1,5 litra gorącej wody, aby całkowicie przykryła mięso i warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj wszystko pod przykryciem przez 30-40 minut na ogniu nieco poniżej średniej. Gotowanie nie powinno być zbyt mocne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmniejsz ogień do minimum. Wlej ryż do kotła i spłaszcz, uważając, aby nie dotknąć warstwy mięsa. W razie potrzeby wlej więcej gorącej wody, aby unosiła się ponad poziom ryżu o około 1,5 cm. Wbij całą główkę czosnku w środek. Tomić pilaw pod pokrywką przez 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu. W ogóle go nie dotykaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po określonym czasie ostrożnie Zbierz ryż ze zjeżdżalnią pośrodku. W takim przypadku staraj się nie wpływać na warstwę mięsa. Zrób szaszłyki w ryżu, sięgając do samego dna kotła. Jest to konieczne do odparowania nadmiaru wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaw pilaw pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól pilawowi parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Jeśli na dnie nadal pozostanie płyn, stopniowo wchłonie się do ryżu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz możesz wymieszać pilaw i podać. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy