skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić uzbecki pilaw wołowy w kotle? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pilaw można gotować bez berberysu, ale gotujemy z tymi składnikami - nadaje potrawie smak i lekką kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, te przyprawy można zastąpić 1-2 łyżkami.l gotowe przyprawy do pilawu.
Krok 2:
Opłucz wołowinę, pokrój w dużą kostkę. Wołowina jest potrzebna bez kości, wybierz miąższ bez dużych twardych żył, żył. Mam miazgę z łopatki.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Napełnij zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę. Moczenie ryżu przed gotowaniem uchroni go przed gotowaniem. Możesz użyć dowolnego ryżu. Możesz być specjalny do pilawu, ale odpowiednie są inne odmiany, ważne jest tylko, aby płatki były gotowane na parze, wtedy zachowa swój kształt i nie gotuje się. Mam złoty ryż na parze.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w paski.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w paski.
Krok 6:
Dokładnie umyj główkę czosnku. Możesz dodatkowo oczyścić go z górnej warstwy łuski.
Krok 7:
W kotle na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, na złoty kolor.
Krok 8:
Włóż mięso i smaż, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor, około 20 minut. W tym czasie cebula bardzo zmięknie.
Krok 9:
Dodaj marchewki. Sól, pieprz i smaż, mieszając, przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj pozostałe przyprawy. Radzę najpierw pocierać zirę między dłońmi, aby lepiej ujawniła swój aromat. Wlej około 1,5 litra gorącej wody, aby całkowicie przykryła mięso i warzywa.
Krok 11:
Gotuj wszystko pod przykryciem przez 30-40 minut na ogniu nieco poniżej średniej. Gotowanie nie powinno być zbyt mocne.
Krok 12:
Zmniejsz ogień do minimum. Wlej ryż do kotła i spłaszcz, uważając, aby nie dotknąć warstwy mięsa. W razie potrzeby wlej więcej gorącej wody, aby unosiła się ponad poziom ryżu o około 1,5 cm. Wbij całą główkę czosnku w środek. Tomić pilaw pod pokrywką przez 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu. W ogóle go nie dotykaj.
Krok 13:
Po określonym czasie ostrożnie Zbierz ryż ze zjeżdżalnią pośrodku. W takim przypadku staraj się nie wpływać na warstwę mięsa. Zrób szaszłyki w ryżu, sięgając do samego dna kotła. Jest to konieczne do odparowania nadmiaru wody.
Krok 14:
Pozostaw pilaw pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól pilawowi parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Jeśli na dnie nadal pozostanie płyn, stopniowo wchłonie się do ryżu.
Krok 15:
Teraz możesz wymieszać pilaw i podać. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g