słodki omlet z mlekiem na patelni

słodkie śniadanie i omlet są kompatybilne! Przeczytaj przepis i gotuj! Taki omlet to świetna słodycz rano, a jednocześnie śniadanie białkowe. Chociaż dla osób nie odchudzających się i na popołudniową przekąskę można go łatwo przygotować.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 38 % 9 g
93 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Rozbij jajka do miski, dodaj mleko i dobrze ubij widelcem lub trzepaczką.
2. Wlej powstałą mieszaninę na patelnię (naleśnik jest dobry, nieprzywierający lub posmaruj zwykłym olejem). Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty.
3. Na pół omletu dodaj pokrojonego w plasterki banana i startego sera. Dobrze jest wziąć ser o neutralnym smaku lub słodkawym. Złóż omlet na pół i gotuj przez kolejne 5-7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli jest mocno usmażony-odwróć go z boku na bok.
miłego!

P. S. Zgadzam się, że niezwykłe połączenie, ale jeśli ugotujesz i spróbujesz, okazuje się zaskakująco smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy