skład / składniki
metoda gotowania
1. Liście świeżego zielonego szpinaku są dobrze umyte pod bieżącą wodą. Następnie układamy na papierowym lub czystym ręczniku kuchennym, pozwalając im dokładnie wyschnąć. W przypadku użycia mrożonego szpinaku w brykietach lub w worku próżniowym nie jest konieczne rozmrażanie go przed gotowaniem. Wystarczy wydłużyć okres gaszenia o około 3 razy, aby dodać czas rozmrażania liści. Usuwamy zbyt twarde łodygi szpinaku, a bardzo duże liście po prostu rozdzieramy rękami.
2. Obierz czosnek, podziel go na goździki i spłucz. Następnie pokrój ząbki czosnku na cienkie talerze.
3. Wlej oliwę z oliwek na patelnię z wysokimi bokami (możesz użyć patelni wok) i podgrzej ją. Gdy tylko olej wystarczająco się rozgrzeje, wrzuć do niego posiekany czosnek na talerze i smaż go na średnim ogniu, aż będzie lekko brązowy i charakterystyczny aromat przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku. Około pół minuty smażyć szpinak na średnim ogniu, stale mieszając z czosnkiem. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut.
4. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw szpinak solą morską i posiekaną papryczką chili (nasiona można usunąć, jeśli nie chcesz zbyt ostrego). Posyp sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.
duszony szpinak najlepiej podawać natychmiast na gorąco. Będzie idealnym dodatkiem do kurczaka, mięsa lub ryb. Duszony szpinak świetnie komponuje się również z innymi rodzajami dodatków, takimi jak ryż, makaron i inne warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g