szpinak duszony

pyszne i zdrowe danie! Gotuje się w kilka minut! Duszony szpinak to danie bogate w witaminy A i C. ponieważ cienkie liście szpinaku nie wymagają długotrwałej obróbki cieplnej, wszystkie zawarte w nim witaminy i pierwiastki śladowe zachowują swoje właściwości. Ponadto przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. Pyszny i delikatny szpinak byłby idealnym dodatkiem do mięsa, ryb lub kurczaka. Może być również używany jako nadzienie do ciast lub po prostu cieszyć się tym bogatym, wieloaspektowym smakiem i apetycznym aromatem!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Liście świeżego zielonego szpinaku są dobrze umyte pod bieżącą wodą. Następnie układamy na papierowym lub czystym ręczniku kuchennym, pozwalając im dokładnie wyschnąć. W przypadku użycia mrożonego szpinaku w brykietach lub w worku próżniowym nie jest konieczne rozmrażanie go przed gotowaniem. Wystarczy wydłużyć okres gaszenia o około 3 razy, aby dodać czas rozmrażania liści. Usuwamy zbyt twarde łodygi szpinaku, a bardzo duże liście po prostu rozdzieramy rękami.

2. Obierz czosnek, podziel go na goździki i spłucz. Następnie pokrój ząbki czosnku na cienkie talerze.

3. Wlej oliwę z oliwek na patelnię z wysokimi bokami (możesz użyć patelni wok) i podgrzej ją. Gdy tylko olej wystarczająco się rozgrzeje, wrzuć do niego posiekany czosnek na talerze i smaż go na średnim ogniu, aż będzie lekko brązowy i charakterystyczny aromat przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku. Około pół minuty smażyć szpinak na średnim ogniu, stale mieszając z czosnkiem. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut.

4. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw szpinak solą morską i posiekaną papryczką chili (nasiona można usunąć, jeśli nie chcesz zbyt ostrego). Posyp sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.

duszony szpinak najlepiej podawać natychmiast na gorąco. Będzie idealnym dodatkiem do kurczaka, mięsa lub ryb. Duszony szpinak świetnie komponuje się również z innymi rodzajami dodatków, takimi jak ryż, makaron i inne warzywa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy