skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić klasyczne naleśniki, niekoniecznie potrzebujesz mleka, woda całkowicie go zastąpi. Ale jajka w cieście naleśnikowym są obowiązkowe, ponieważ sprawiają, że są plastyczne i miękkie. Do ciasta naleśnikowego należy również dodać olej roślinny, aby naleśniki nie przykleiły się do patelni i można je łatwo usunąć.
składniki na ciasto naleśnikowe proponuję połączyć wszystko jednocześnie w głębokim pojemniku, a następnie dokładnie wymieszać mikserem. Przygotowanie ciasta naleśnikowego w ten sposób zajmie nie więcej niż 3-4 minuty.
przed smażeniem naleśników musisz przygotować patelnię - lekko posmaruj ją olejem roślinnym i dobrze podgrzej. Ogień do smażenia naleśników jest nieco większy niż średnia.
na jednym cienkim naleśniku wlej około pół chochli ciasta na gorącą patelnię. Ciasto szybko wlać na całą powierzchnię patelni, przechylając ją z boku na bok i smażyć przez około pół minuty.
następnie, delikatnie podnosząc naleśnik za krawędź szpatułką, odwróć go i smaż przez kolejne pół minuty z tyłu.
ułóż gotowe cienkie naleśniki na płaskim naczyniu w stos.
możesz podawać klasyczne naleśniki na wodzie ze śmietaną, dżemem, dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g