doświadczone babcie rozpieszczają domowników umiejętnym poczęstunkiem, a te z kolei obserwują proces, przyjmując wiedzę i umiejętności szybkich gospodyń domowych. Pomimo tego, że dziś nie trzeba mówić o niedoborze produktów, a w zasadzie miłośnicy majstrowania w kuchni mają okazję przetestować swoje siły w przygotowywaniu francuskich cienkich naleśników, chińskich i indyjskich dosów oraz mongolskiego gambiru, przepisy na klasyczne naleśniki - ulubione przez wszystkich od najmłodszych lat są niezmiennie popularne.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
Z reguły robią dla nich ciasto drożdżowe. Nauczenie się, jak określić prawidłową konsystencję ciasta, na czas i łatwo obrócić naleśnik na patelni, może zająć trochę czasu. Niemniej jednak zdobycie takich umiejętności, przygotowanie tradycyjnych, rumianych naleśników oznacza udowodnienie siebie, uznanie ze strony rodziny i zasłużone pochwały ze strony przyjaciół i znajomych. Nie wahaj się, to danie będzie mocno wpisane w twoje codzienne menu.