skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ażurowe i pyszne naleśniki, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Rozbij trzy jaja kurze o temperaturze pokojowej do dużej miski.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli i trzy łyżki cukru do miski.
Krok 4:
Wlej cztery łyżki oleju roślinnego do miski.
Krok 5:
Dodaj do miski ponad połowę porcji mąki (cztery łyżki stołowe).
Krok 6:
Dobrze wymieszaj mikserem, zamieniając w podstawę ciasta naleśnikowego.
Krok 7:
Wlej pół litra mleka o temperaturze pokojowej do miski z podstawą ciasta i wymieszaj mikserem, aż ciasto będzie gładkie.
Krok 8:
Wlej dwie chochle przygotowanego ciasta do małej miski.
Krok 9:
Dodaj pozostałą mąkę (dwie łyżki stołowe) do małej miski i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie dość gęste.
Krok 10:
Dodaj ugotowane grube ciasto do dużej miski i ponownie wymieszaj mikserem.
Krok 11:
Ugotowane ciasto odstawiamy na co najmniej trzydzieści minut.
Krok 12:
Przed pieczeniem naleśników jeszcze raz dobrze wymieszaj ugotowane ciasto.
Krok 13:
Rozgrzej i podgrzej patelnię na kuchence, po dodaniu oleju do smaku i wlej do niej wymaganą ilość ciasta.
Krok 14:
Smażyć naleśniki około jednej minuty z każdej strony.
Krok 15:
Ugotowane naleśniki układamy na talerzu i smarujemy do smaku masłem.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
dzięki temu przepisowi zawsze będziesz mieć najsmaczniejsze i najbardziej przewiewne naleśniki! Przygotowują się bardzo prosto i łatwo. Ich atrakcją jest sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki stają się koronkowe, cienkie i mają charakterystyczne dziury. Ten wszechstronny przysmak można delektować się rano, w porze lunchu i wieczorem, używając dowolnego rodzaju nadzienia do smaku i nastroju! Naleśniki-płaski lub okrągły cienki placek z ciasta, pieczony metodą smażenia na patelni. Produkty mączne w postaci naleśników są używane jako niezależne danie i wraz z różnymi nadzieniami. Naleśniki mogły być pierwszymi wyrobami z mąki, których historia sięga czasów prehistorycznych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g