domowe klasyczne naleśniki na mleku

wszystkie sekrety ciasta na cienkie i delikatne naleśniki! Świetny przepis na dość proste i łatwe przygotowanie napowietrznych naleśników z sekretnym składnikiem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 55 % 24 g
231 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ażurowe i pyszne naleśniki, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij trzy jaja kurze o temperaturze pokojowej do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli i trzy łyżki cukru do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cztery łyżki oleju roślinnego do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do miski ponad połowę porcji mąki (cztery łyżki stołowe).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj mikserem, zamieniając w podstawę ciasta naleśnikowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pół litra mleka o temperaturze pokojowej do miski z podstawą ciasta i wymieszaj mikserem, aż ciasto będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej dwie chochle przygotowanego ciasta do małej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałą mąkę (dwie łyżki stołowe) do małej miski i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie dość gęste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ugotowane grube ciasto do dużej miski i ponownie wymieszaj mikserem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowane ciasto odstawiamy na co najmniej trzydzieści minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed pieczeniem naleśników jeszcze raz dobrze wymieszaj ugotowane ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej i podgrzej patelnię na kuchence, po dodaniu oleju do smaku i wlej do niej wymaganą ilość ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć naleśniki około jednej minuty z każdej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugotowane naleśniki układamy na talerzu i smarujemy do smaku masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

dzięki temu przepisowi zawsze będziesz mieć najsmaczniejsze i najbardziej przewiewne naleśniki! Przygotowują się bardzo prosto i łatwo. Ich atrakcją jest sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki stają się koronkowe, cienkie i mają charakterystyczne dziury. Ten wszechstronny przysmak można delektować się rano, w porze lunchu i wieczorem, używając dowolnego rodzaju nadzienia do smaku i nastroju! Naleśniki-płaski lub okrągły cienki placek z ciasta, pieczony metodą smażenia na patelni. Produkty mączne w postaci naleśników są używane jako niezależne danie i wraz z różnymi nadzieniami. Naleśniki mogły być pierwszymi wyrobami z mąki, których historia sięga czasów prehistorycznych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy