skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych naleśników z nadzieniem morelowym. W dużej misce przesiej dwieście pięćdziesiąt gramów mąki, dodaj dwie łyżki cukru, szczyptę soli, trzy jaja kurze, trzy łyżki oleju roślinnego i wymieszaj.
Krok 2:
Dalej zagniatamy bazę naleśników i dodajemy pięćdziesiąt do sześćdziesięciu gramów ciepłego mleka do miski.
Krok 3:
Po ugniataniu gęstego ciasta, mieszając, po prostu dodaj całe pozostałe mleko i odstaw ciasto na co najmniej trzydzieści minut, a najlepiej pozostawić do rana.
Krok 4:
Pokrój pięć moreli na dość duże plasterki.
Krok 5:
Rozłóż plastry moreli na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, dodaj dwie łyżki cukru i stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, około dwóch minut.
Krok 6:
Wlać i pędzlem natrzeć jedną łyżeczkę oleju roślinnego na patelni do pieczenia naleśników.
Krok 7:
Pokrój jedną morelę w bardzo małą kostkę i dobrze wymieszaj, dodając do ciasta.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na kuchence i zacznij smażyć naleśniki, obniżając stopień kuchenki do średniej.
Krok 9:
Gotowe naleśniki układamy na talerzu i w razie potrzeby smarujemy masłem.
Krok 10:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!
prosty i udany przepis na naleśniki z mlekiem sprawi, że wrócisz do niego jeszcze raz!
na pewno nigdy nie jadłeś takich naleśników! Patrzymy i gotujemy z nami, miłej herbaty!
naleśniki-prawie najbardziej ekonomiczne danie z mąki, które wymaga minimum mąki z maksymalną ilością płynu (woda, mleko), ponieważ do naleśników stosuje się bardzo upłynnione ciasto. Drożdże jeszcze bardziej zwiększają objętość tego ciasta. Obecnie spotykane użycie sody do naleśników zostało zapożyczone z Zachodu stosunkowo niedawno i nietypowo dla kuchni rosyjskiej. Rosyjskie naleśniki wyróżniają się bardzo specjalną konsystencją, są miękkie, luźne, nozdrzewne, bujne, lekkie, a jednocześnie niejako półprzezroczyste, z wyraźnie widocznym wzorem licznych porów. Naleśniki takie jak gąbka pochłaniają stopione masło, śmietanę, dzięki czemu są soczyste, błyszczące i smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g