naleśniki owocowe na mleku z nadzieniem morelowym

wypieki, których nie można odmówić! Prosty i udany przepis na pyszny deser, który z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 67 % 24 g
170 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych naleśników z nadzieniem morelowym. W dużej misce przesiej dwieście pięćdziesiąt gramów mąki, dodaj dwie łyżki cukru, szczyptę soli, trzy jaja kurze, trzy łyżki oleju roślinnego i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dalej zagniatamy bazę naleśników i dodajemy pięćdziesiąt do sześćdziesięciu gramów ciepłego mleka do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugniataniu gęstego ciasta, mieszając, po prostu dodaj całe pozostałe mleko i odstaw ciasto na co najmniej trzydzieści minut, a najlepiej pozostawić do rana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pięć moreli na dość duże plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż plastry moreli na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, dodaj dwie łyżki cukru i stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, około dwóch minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać i pędzlem natrzeć jedną łyżeczkę oleju roślinnego na patelni do pieczenia naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jedną morelę w bardzo małą kostkę i dobrze wymieszaj, dodając do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na kuchence i zacznij smażyć naleśniki, obniżając stopień kuchenki do średniej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe naleśniki układamy na talerzu i w razie potrzeby smarujemy masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

prosty i udany przepis na naleśniki z mlekiem sprawi, że wrócisz do niego jeszcze raz!
na pewno nigdy nie jadłeś takich naleśników! Patrzymy i gotujemy z nami, miłej herbaty!
naleśniki-prawie najbardziej ekonomiczne danie z mąki, które wymaga minimum mąki z maksymalną ilością płynu (woda, mleko), ponieważ do naleśników stosuje się bardzo upłynnione ciasto. Drożdże jeszcze bardziej zwiększają objętość tego ciasta. Obecnie spotykane użycie sody do naleśników zostało zapożyczone z Zachodu stosunkowo niedawno i nietypowo dla kuchni rosyjskiej. Rosyjskie naleśniki wyróżniają się bardzo specjalną konsystencją, są miękkie, luźne, nozdrzewne, bujne, lekkie, a jednocześnie niejako półprzezroczyste, z wyraźnie widocznym wzorem licznych porów. Naleśniki takie jak gąbka pochłaniają stopione masło, śmietanę, dzięki czemu są soczyste, błyszczące i smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy