naleśniki z mąki ryżowej z bananem

Jeśli uwielbiasz naleśniki, ale jednocześnie podążasz za postacią. Dla miłośników słodyczy i naleśników, ale tych, którzy monitorują swoje odżywianie, ten przepis jest tylko darem niebios. I smaczne i zdrowe. Idealny na śniadanie, ponieważ przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.
marisollkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 76 % 26 g
147 kcal
IG: 4 / 44 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

wszyscy, a przynajmniej większość z nas, od dzieciństwa uwielbiamy naleśniki i naleśniki. Ale wysoka zawartość kalorii i nie specjalna przydatność składników produktów doprowadziła do tego, że ludzie, którzy chcieli jeść prawidłowo i podążali za swoją figurą, musieli odmówić tego dania. Ale ten przepis nie jest gorszy w smaku od swoich "szkodliwych" kolegów, ale znacznie bardziej przydatny. Słodycz uzyskuje się z powodu banana, a nie cukru, a korzyści z mąki ryżowej / owsianej/lnianej / gryczanej, więc wiesz, jeśli lubisz prawidłowe odżywianie.

1. W pojemniku miażdżymy banana widelcem (weź duży, jeśli chcesz słodszy, a zatem mniejszy, jeśli nie chcesz, aby był bardzo słodki). Jeśli nie chcesz, aby naleśniki były bardzo słodkie, spróbuj mocniej zmiażdżyć Banana. Lub weź mniej dojrzały. Do mielenia lepiej oczywiście użyć blendera. Ale dla kogo jest to wygodniejsze.
2. Powstałą masę napełnij jajkiem, dobrze wymieszaj, stopniowo ugniatając mąkę. Wszystko to jest doprowadzane do jednorodnej konsystencji.
3. Dodaj tam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i około 20 mililitrów mleka, kefiru, sfermentowanego mleka, jogurtu naturalnego lub wody. To już wybierasz według własnego gustu i dyskrecji. W każdym razie-polizasz palce:) ilość dodanego płynu zależy od konsystencji, a nie wagi. Masa powinna być płynna, aby spłynęła z łyżki, ale nie na tyle płynna, aby naleśnik rozpłynął się na patelni. Naleśniki to jednak nie naleśniki, ale naleśniki.
3. Łyżkę stołową ze zjeżdżalnią rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, bez oleju. Przykryj pokrywką.
4. Czekamy na moment, w którym bąbelki zaczynają pojawiać się na powierzchni, a następnie odwracamy się na drugą stronę.
5. Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
mąkę ryżową można zastąpić dowolną inną: pełnoziarnistą, gryczaną, owsianą, kokosową, lnianą.

również w razie potrzeby można dodać mak lub sezam.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy