skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zagnieść ciasto na naleśniki:
wlej jajka, mleko do mąki. Dodaj cukier, sól,sodę. Dodając olej roślinny, dobrze ubij trzepaczką. Niech gotowe ciasto stanie na pół godziny, parzy.
patelnia nasmarowana olejem słonecznikowym jest dobrze kalcynowana. Dobrze, jeśli masz patelnię specjalnie do naleśników. Wtedy" pierwszy naleśnik jest nierówny " nie zadziała. Wlej ciasto na patelnię cienką warstwą, aby uzyskać cienkie naleśniki. Jeśli naleśnik zacznie przyklejać się do patelni, posmaruj go olejem słonecznikowym lub kawałkiem solonego smalcu.
smaż każdy naleśnik z obu stron. Wcześniej w osobnej misce, topiąc masło. Zanurz każdy naleśnik w maśle. Naleśniki układamy zjeżdżalnią. Naleśniki z kwaśną śmietaną, dżemem są bardzo smaczne. Pikantne naleśniki zanurzamy w smażonym mięsie z cebulą zamiast chleba.
Uwaga! Bardzo kaloryczne danie, ale warto spróbować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g