klasyczne naleśniki kukurydziane
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać proszkiem do pieczenia w misce.
Krok 3:
Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
W mieszance mąki robimy dziurę i wbijamy jajko.
Krok 5:
W małych porcjach dodaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Pozostaw na 10-15 minut (niekoniecznie, ale jeśli mąka jest grubo zmielona, to w tym czasie trochę puchnie).
Krok 6:
Rozpuść masło i dodaj do ciasta.
Krok 7:
Smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco z syropem klonowym, miodem, dżemem lub skondensowanym mlekiem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g